Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunstyrelsen i korthet 5 februari 2024

6 februari 2024

Här är några av de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde måndag 5 februari.

Revidering av riktlinjer för Trygghetsfonden

Med anledning av att Trygghetsfonden är nyinrättad samt att kommunen är omorganiserad så har riktlinjerna setts över för att korrigera felaktigheter, samt för att förtydliga vilken typ av projekt som föreningar kan söka medel för. Riktlinjerna har förenklats med målet att flera föreningar ska söka medel från trygghetsfonden samt att avsatta medel i större utsträckning ska användas för trygghetsskapande investeringar och aktiviteter för kommunens invånare.

Medel från fonden kan sökas för:

  • Enstaka arrangemang som bidrar till kommunens samlade trygghetsskapande arbete
  • Uppstart av långsiktiga trygghetsskapande aktiviteter
  • Stöd till pågående trygghetsskapande aktiviteter
  • Stöd till kompetenshöjande åtgärder i föreningen
  • Trygghetsinvesteringar

Ärendet om Trygghetsfonden (pdf, forum.se)

Avgifter för att upplåta mark inom mark- och exploatering

Fastställande av avgifterna gör att mark- och exploateringsavdelningen lättare kan behandla kommuninvånare lika, att invånarna tydligt ser vad som gäller för respektive avgiftsform, samt att avgifterna är fastslagna i kommunfullmäktige. Föreslagna avgifter står i proportion till vad det kostar att hantera administrationen av avtal och vad det kostar att underhålla kommunens egna anläggningar, samt vad likartade förenings- och näringslivsverksamheter tar i avgift. Ärendet är behandlat av Skärgårdsrådet den 23 november 2023.

Ärendet om upplåtande av mark (pdf, forum.se)

Investering av planerat underhåll för gator, gång- och cykelbanor

Investeringen avser reinvestering i form av underhållsåtgärder på gator och gång- och cykelvägar inom Norrtälje kommuns tätorter.

Investeringen är beräknad till en kostnad av 10 000 tkr. Investeringen finansieras med kommunstyrelsens anslag för investeringar 2024. Kapitalkostnaderna ökar med 1 194 tkr från och med år 2025 till följd av komponentavskrivningar och ökade räntekostnader. Finansieringen av ökade kapitalkostnader sker inom befintlig ram. Investeringen genomförs under 2024.

Ärendet om investering av planerat underhåll (pdf, forum.se)