Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Stora bidragshöjningar till föreningslivet 2024

17 januari 2024

Ett av kultur- och fritidsnämndens viktigaste uppdrag är att verka för föreningarna i Norrtälje kommun. Till 2024 sker en hel del förändringar för de verksamma föreningarna, bland annat så höjs bidraget för olika typer av föreningar samt ett nytt hyresbidrag tillkommer för föreningar som kan behöva hyra anläggning utanför kommunen.

Ett gäng ungdomar hoppar i luften och tittar in i kameran och ler

Kultur- och fritidsnämnden satsar stort på bidrag till föreningslivet under 2024. Bland annat höjs bidraget för funktionsrättsföreningar, pensionärsföreningar, idrottsföreningar med anläggningar och hembygdsföreningar.

– Ett av våra viktigaste uppdrag som nämnd är att vi i nära samarbete med kommunens verksamma föreningar ska stimulera och bidra till att kommunens föreningsliv kan bedrivas, säger Nicklas Salmin, ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Föreningarna det handlar om är verksamma föreningar, studieorganisationer och kulturinstitutioner.

– Vi ska fortsätta stödja och vara en aktiv dialogpartner till ideella föreningar som löpande arbetar med värdegrundsfrågor och som stödjer verksamheter inom kultur och fritid. Särskilt fokus riktas till verksamheter för barn och unga, personer med funktionsvariationer och pensionärer. Nämndens stöd, i form av kompetens och ekonomiska bidrag till och samarbete med föreningar och kulturaktörer är en viktig del i att skapa upplevelser för invånarna, säger Nicklas Salmin.

Fyra gånger per år går det att söka programbidrag hos kommunen. 2024 satsas det på högre bidrag än tidigare som fördelas under året och kan användas till offentliga evenemang och aktiviteter som riktar sig till kommunens invånare.

Störst fokus på barn och unga

Barn och unga är en särskild viktig prioriterad målgrupp då barn och ungdomar tenderar att börja fritidsaktiviteter i allt lägre ålder och även avsluta sina aktiviteter i längre ålder än tidigare.

– Genom att vi arbetar tillsammans med föreningslivet och externa aktörer kan vi förändra formerna för barn och ungdomars deltagande och inspirera fler att hålla på längre. På så sätt kan vi aktivt hjälpa barn och ungdomar att starta, alternativt väcka till en ny fritidssysselsättning i tonåren, säger Adam Persson, förvaltningsdirektör kultur- och fritidsförvaltningen.

Barn- och ungdomsföreningar får bland annat ett höjt aktivitetsbidrag och ett extra bidrag till barn- och ungdomsföreningar som sänkt åldern till 4 år för aktiviteter för barn. Från 1 januari kan föreningar börja registrera aktiviteter för barn från 4 år till 20 år. Tidigare var det 7 år till 20 år.

Nytt bidrag

En nyhet är ett nytt bidrag för barn- och ungdomsföreningar. Från den 1 januari införs hyresbidrag som barn- och ungdomsföreningar kan ansöka om föreningen behöver hyra en anläggning utanför kommunen för att bedriva sin verksamhet.

De aktuella bidragshöjningarna

 

Ansökan öppen

16 sep – 15 dec

16 dec – 15 feb

16 feb – 15 maj

16 maj – 15 sep

Period för arrangemang

1 mars – 31 dec

1 maj – 31 dec

1 okt – 31 dec

1 jan – 31 dec kommande år

 

 

Vill din förening söka bidrag men inte vet hur det går till? Kontakta kultur.fritidsnamnden@norrtalje.se så hjälper vi er vidare.

För dig som vill veta mer

Norrtälje kommun vill stimulera till ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter som ger upplevelser, personlig utveckling, god livskvalitet och en stärkt folkhälsa för kommunens invånare. Som registrerad förening hos kultur- och fritidskontoret kan du ansöka om bidrag och stipendier. 

På vår webbsida om bidrag, stipendier och kulturpris finns mer information om vilka bidrag det finns att söka och hur det går till. 

Bidrag, stipendier och kulturpris för kultur och fritid