Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

NCC får fortsatt förtroende för arbeten i Norrtälje hamn

12 januari 2024

Under hösten har ytterligare en huvuddel avropats och delar av kommunens åtaganden i den sista etappen G3 i Norrtälje hamn har upphandlats. Det handlar om arbeten i de östra delarna av hamnen, där det blir bostadskvarter, hotell och Hamnplan, Norrtäljes största torg.

Den gamla färjeterminalen och en visionsbild med ett myllrande torg och aktiv hamntrafik

- NCC är avropade för en ny huvuddel och vi har även skrivit avtal för samverkansentreprenad av etapp G3, berättar Joachim Ekelund, delprojektledare för genomförandet av Norrtälje hamnprojektet.

En ny huvuddel

Den del av projektet som NCC nu påbörjar sina arbeten med ligger i det område där den gamla färjeterminalen låg. Terminalbyggnaden är riven och marken ska förberedas för kommande bostadskvarter, hotell och Hamnplan, som blir Norrtäljes största torg.

Gammal tegelbyggnad med flera flaggstänger

Bilden: den gamla färjeterminalen som nu är riven. På platsen kommer det bli hotell, bostäder och Norrtäljes största torg.

- Både kvartersmark och allmän plats ska efterbehandlas efter rivningen. Sen ska ytorna avsedda för allmän plats grundförstärkas. Det innebär att det slås pålar och gjuts påldäck, för att sedan fylla upp till en grundnivå där Hamnplan kommer byggas, förklarar Joachim.

Illustration av bostäder hotell och stort torg

Bilden: visionsbild för det kommande bostadskvarteret, hotellet och torget.

Kvartersmarken runt Hamnplan är markanvisad till företaget Roslagens Pärla, som kommer bygga bostadskvarter och hotell där.

Tidplanen sträcker sig till 2028

Tidplanen ser ut som följer:

2024: Efterbehandling av marken och grundförstärkning av allmän plats. Arbete med detaljplanen för kvartersmarken pågår.

2025: Detaljplanen antas och Roslagens Pärla kan påbörja byggnation av bostadskvarter och hotell.

2026-2028: Kommunen och NCC finplanerar runt bostadskvarteren 9a och 13 samt runt hotellet och piren och hamnplan kan färdigställas.

Redan i vår kommer invånare kunna få en förhandsglimt av Hamnplan, när en liten del av stenläggningen ska testas. Hur, var och när får vi återkomma till när det närmar sig.

Del av etapp G3

NCC har även vunnit upphandlingen av att vara samverkanspart i kommunens åtagande i återstående del av etapp G3 som inte omfattats av det tidigare kontraktet med NCC. Det innebär att NCC som totalentreprenör ska ansvara för mark-, anläggnings- och VA-arbeten runt kvarter 10–14, sjösättningsrampen i Port Arthur och eventuell förskola i området.

Flygbild över hamnen med vissa kvarter markerade med gult

Bilden: omfattningen av etapp G3 markerat med gult.

- Det här innebär att samtliga av kommunens åtaganden i Norrtälje hamn-projektet är tilldelat en entreprenör, berättar Annie Rämsell, huvudprojektledare för Norrtälje hamn. Norrtälje Hamn är ett stort och komplext projekt med hög hållbarhetsprofil och av stor betydelse för Norrtälje stads utveckling. Det innebär utmaningar, höga krav och förväntningar på projektet och på genomförandet, vilket funnits med vid val av entreprenör. NCC har varit vår samverkansentreprenör även för etapp 1 och 2, så vi känner oss trygga med att ett välfungerande samarbete kommer fortsätta.

Hela stadsdelen beräknas vara färdig år 2032.

För dig som vill veta mer

Norrtälje Hamn