Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunens arbete med turism och besöksnäring från 1 februari

17 januari 2024

För att stärka utvecklingen av den lokala turismen kommer Norrtälje kommun från den 1 februari 2024 driva destinationsutveckling i egen regi. Verksamheten har tidigare upphandlats från ett destinationsbolag. 

Kollage som föreställer en tegelbyggnad till vänster och en person till höger.

Under många år har Norrtälje kommun, tillsammans med Österåker och Östhammar, upphandlat arbetet med turism och besöksnäring av destinationsbolaget Visit Roslagen AB. Avtalet har nu avslutats och från den 1 februari i år kommer det arbetet i stället skötas av kommunerna själva. Samverkan med de andra kommunerna kommer fortsätta, men fokus för Norrtälje kommun blir vår del av det fantastiska Roslagen. 
 
– Vi ser fram emot att skapa en mer tillgänglig och spridd turistnäring i hela Norrtälje kommun. Genom att utveckla fler infopoints tillsammans med företag, föreningar och kommunala verksamheter runt om i kommunen ska vi skapa arbetssätt som inte fokuserar turismen till en plats, utan snarare sprider den, säger Ida-Maria Olofsson, strateg på näringslivsenheten och den som leder den projektgruppen som jobbar med återtagandet.  
 
– Vi strävar efter att göra turistinformation och upplevelser tillgängliga för alla, oavsett var de befinner sig i vår fantastiska kommun, säger Ida-Maria Olofsson.  
  
För att få besöksnäringens tankar och önskemål på hur kommunen ska arbeta med destinationsutveckling bjöds besöksnäringen in på ett möte i november. På mötet presenterades även de planer på hur kommunen kommer arbeta med frågan. Dialogen och samverkan med de berörda företagen kommer att fortgå framöver. Flest frågor på mötet handlade om evenemangskalendern, turistbyrån och om hur kommunen ska synliggöra destinationen Norrtälje kommun.  

Ny evenemangskalender  

Norrtälje kommun har tagit fram en ny evenemangskalender, där arrangörer kostnadsfritt kan lägga in sina evenemang och dra nytta av kommunens kanaler. Evenemangskalendern får premiär den 1 februari men redan nu kan de som vill registrera sina evenemang. 
 
Till nya evenemangskalendern

Turistbyrån blir kvar

Turistbyrån på Lilla Brogatan i Norrtälje kommer vara kvar, men från och med februari i kommunal regi. På grund av in- och utflytt håller turistbyrån stängt den 29-31 januari, och öppnar igen den 1 februari. 

Satsning på infopoints för lokal turistinformation  

Kommunen kommer att satsa på fler Infopoints, som är en bemannad turistserviceplats utmärkt med InfoPoint-märket. Det kan till exempel röra sig om en näringsidkare eller en kommunal anläggning som kan ge lokal turistisk information på plats. Infopoints kommer att vara lokaliserade på strategiska platser runt om i kommunen för att öka tillgängligheten och decentralisera turistinformationen.