Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Många boende på öppet hus i Norrtälje hamn

21 december 2023

Förra veckan var det dags för årets sista öppet hus om Norrtälje hamn. Dagen till ära bjöds det in till julmys i projektets nya projektkontor nere i hamnen.

modellen av hamnen

Stämningsfulla marschaller i snön visade vägen mot Norrtälje hamnprojektets nya projektkontor i byggbodarna längs Pilgatan. Där inne har det dukats upp glögg och pepparkakor och förberetts ett bildspel av vad som händer i projektet kommande år.

– Det känns roligt att få bjuda in hit till vårt nya kontor, säger Annie Rämsell, huvudprojektledare för Norrtälje hamn. Det betyder att vi kommit så långt i projektet att vi puttat ut oss själva från vår tidigare etablering, där det ska byggas torg och hotell.

En kvinna i röd tröja och en man i svart tröja står vid en modell och tittar på en person bakom kameran

Bilden: Jan Kjellberg, projekteringsledare och Annie Rämsell, huvudprojektledare

Joachim Ekelund, delprojektledare för genomförandet, håller med.

– Vi höll ofta öppet hus i vårt tidigare projektkontor, men när det började byggas runtomkring fick vi hålla det i andra lokaler. I och med vårt nya projektkontor kan vi hålla öppet hus i Norrtälje hamn igen, det känns jättekul!

Många boende besökte öppet hus

– Ett syfte med öppet hus är att de som är intresserade och undrar saker ska kunna komma hit och ställa frågor. Antingen kan vi svara på dem eller så kan vi skicka synpunkter vidare till de som berörs. Det har varit många boende här idag, det är jättekul att få träffa dem och höra deras funderingar, säger Joachim.

En man pratar med besökare

Bilden: Joachim Ekelund pratar med besökare på öppet hus 

Kristine och Magnus Edberg kommer flytta till lägenhet i hamnen under 2024, efter att tidigare ha bott i villa i Kvisthamra.

En man och en kvinna inomhus

Bilden: Magnus och Kristine Edberg

– Det ska bli spännande! Säger Kristine. Att det är en helt ny stadsdel, allt är nytt och fräscht. Det som tilltalar mig mest är närheten till vattnet och jag ser verkligen fram emot badet!

Alexandra Nordbrandt och Mats-Olof Blom bor i närheten av Norrtälje hamn tillsammans med dottern Moa, dit de flyttade ungefär samtidigt som projektet drog igång. De kom till öppet hus av nyfikenhet för att se hur grannområdet kommer utvecklas vidare.

En man och en kvinna inomhus

Bilden: Mats-Olof Blom och Alexandra Nordbrandt

– Att få titta på modellen av området gör det mycket tydligare hur det kommer bli, säger Alexandra. Vi har bara positiv känsla för Norrtälje hamn, det är verkligen Norrtälje 2.0, fortsätter hon.

– Man får utomlandskänsla när man går här, framförallt med all fin belysning som bidrar till mysfaktorn, fyller Mats-Olof i. Och Moa älskar Hamnparken!

Johan Bergström bor på våning 18 i Havstornet. Han flyttade hit 2021 efter att ha bott många år i Sollentuna.

En man i svart jacka och mössa ler mot kameran

Bilden: Johan Bergström

– Vi skaffade landställe i kommunen och fick då upp ögonen för Norrtälje stad. Det är en trevlig och trivsam stad med trevliga människor. Det är väldigt enkelt att bo här, jag pendlar in till stan och det fungerar jättebra.

Johan besökte öppet hus för att hålla sig uppdaterad om vad som händer i projektet.

– Man är ju jättenyfiken och vill ha lite koll på vad som händer runtomkring, fortsätter han.

Mot 2024 och vidare

Ett bildspel över Norrtälje hamns framtida händelser rullade på en projektorduk. Här visades bilder över kommande kvarter som ska markanvisas och hur parker och andra allmänna platser ska gestaltas. På en TV-skärm kunde besökarna följa med på en virtuell rundvandring i området runt Hamnplan, piren och Hamnbadet, som kommer byggas i slutet av Hamnpromenaden. Det arbetet väckte många frågor.

– Många undrar när badet kommer vara färdigt, berättar Olle Andersson, som är byggledare i projektet. Där säger vi runt 2027/2028, för det behöver gå hand i hand med de andra projekten i det området, som hotellet och pirbyggnaden.

En man står framför en projektorduk

Bilden: Olle Andersson

En kvinna i röd tröja visar på en stor karta

Bilden: Annie Rämsell visar på kartan vilka områden som är färdigställda och vilka som kvarstår.

– Det har kommit en del önskemål om att tydliggöra tidplanen på hemsidan, det får vi kika på hur vi kan göra framöver, berättar Annie.

För dig som vill veta mer

Norrtälje Hamn