Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Här är vinnarna av årets kulturpris och kulturstipendium

26 maj 2023

På kultur- och fritidsnämndens sista sammanträde innan sommaren utsågs vinnarna av årets kulturpris och kulturstipendium. Dessutom togs det beslut om vilka föreningar som får dela på nästan 2 miljoner kronor i verksamhetsbidrag.

Norrtälje kommun har sedan 1972 årligen delat ut kulturpris och kulturstipendium. Kulturpriset delas ut till en person eller grupp som utfört betydelsefulla insatser i kulturlivet. År 2023 års kulturpris tilldelas metalbandet Månegarm som får 20 000 kronor.

Syftet med kulturstipendiet är att stimulera kulturbärarens vilja till eget skapande samt aktivitet och på så sätt skapa en bredare bas av kulturutövare i Norrtälje kommun.

Kulturstipendiet tilldelas två stipendiater som får 20 000 kronor vardera. Mottagarna av stipendier 2023 är Moa Matilda Nilsson, textilkonstnär och kostnären Jacob Erixson, Rö.

Både Kulturpriset och Kulturstipendiet delas ut vid Kulturgalan.

Övriga ärenden från kultur- och fritidsnämnden 25 maj

Speedway

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela ungdomsföreningen Rospiggarna 200 000 kronor.

– Med anledning av betydelsen som speedway utgör för kommunen, i kombination med att klubben har ett pågående projekt med ungdomssatsningen som är spännande, vill vi ge ett engångsbidrag till den ideella föreningen Rospiggarna på 200 000 kronor, säger Nicklas Salmin, ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Bidragsutdelning

Aktivitetsbidrag år 2023, pensionärsföreningar

Aktivitetsbidrag till pensionärsföreningar baseras på förgående års redovisade aktiviteter och ska ge ekonomiskt stöd till verksamheterna. Bidragen stimulera till ökad aktivitet hos en äldre målgrupp och på så sätt att bidra till en meningsfull fritid för kommunens pensionärer.

Kultur- och fritidsnämnden ger bidrag till följande föreningar: SPF Seniorerna Skutan, SKPF av. 10, PRO Norrtälje, PRO Väddö. PRO Häverö, PRO Frötuna Rådmansö, PRO Rimbo Edsbro, PRO Blidö, PRO samorganisation, SPF Rurik, Norrtäljes finskspråkiga pensionärer.  Samtliga föreningar får ett grundbidrag på 10 000 kronor per förening och en rörlig del som genererar 100 kronor per bidragsberättigad aktivitet.

Verksamhetsbidrag år 2023, funktionsrättsföreningar

Elva bidragsberättigade föreningar har ansökt om verksamhetsbidrag för 2023 om en summa på 197 900 kronor. Budgetramen för verksamhetsbidrag funktionsrättsföreningar är 100 000 men i linje med förvaltningens beslut lade nämnden till 7 500 kronor till varje förening,  fördelningen baseras på föreningarnas inkomna ansökningar och kultur- och fritidsnämndens bidragsregler.

Två av föreningarna, FUB och Norrtälje Autismförening bedriver uttalad barn och ungdomsverksamhet med syfte om att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning.

Kultur- och fritidsnämnden ger bidrag till följande föreningar:

Hjärt- och lungsjukas förening i Norrtälje, Hörselskadades förening i Norrtälje, NHS (Norrtälje funktionshinderföreningars Samorganisation, Norrtälje Autismförening, Parkinson Norrtälje, Personskadeförbundet RTP, Psoriasisföreningen i Norrtälje, Reumatikerföreningen i Norrtälje, Roslagens demensförening, SRF Norrtälje, FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Norrtälje).

Verksamhetsbidrag för museer och stiftelser

Kultur- och fritidsnämnden har tagit beslut om verksamhetsbidrag till museer och stiftelser för 2023.

Albert Engström Sällskapet 60 000 kronor.

Roslagsens sjöfartsminnesförening 70 000 kronor.

Skebobruks Museiförening 20 000 kronor.

Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening 80 000 kronor.

Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse 50 000 kronor.  

Här är alla 40 föreningar som fått bidrag.