Imkanal
På denna sida hittar du information om rengöring och brandskyddskontroll av imkanaler i storkök och restauranger. Du får också veta vad som gäller för privatpersoner samt hur du förbereder dig inför besöket.
Vad är en imkanal?
Imkanalen är frånluftskanalen som leder bort matos, ånga och fett från kökskåpan till fläkten. Om den inte rengörs regelbundet samlas fett, vilket kan öka brandrisken och försämra funktionen.
Regler för storkök och restauranger
För att en imkanal i ett storkök eller en restaurang ska få användas måste den rengöras och brandskyddskontrolleras regelbundet. Det görs för att minska risken för brand i imkanalen.
Detta gäller för privatpersoner
I privata bostäder finns numera inget lagkrav på rengöring eller brandskyddskontroll av imkanalen eller köksfläkten. Men som privatperson är det ändå viktigt att regelbundet rengöra spisfläkten och filtret för att minska brandrisken.
Rengöring av imkanaler – så går det till
- Rengöringen är lagstadgad åtgärd som utförs av vår upphandlade entreprenör.
- Rengöringen görs för att minska risken för brand i imkanalen.
- Om inget annat beslutas ska rengöring av imkanaler från storkök genomföras två gånger per år i Norrtälje kommun.
- Entreprenören meddelar i förväg när rengöringen kommer att genomföras.
När en imkanal rengörs tas brandfarliga fettbeläggningar bort från hela kanalen – från metallfiltret i kökskåpan hela vägen till fläkten. Hur rengöringen görs beror på vilken typ av kanal det är och hur mycket smuts som finns. Vanligtvis använder sotaren varmt vatten och fettlösande medel för att spola rent kanalen, aggregatet och fläkten. Ibland används också roterande borstar för en torrare rengöring.
Kontakta upphandlad entreprenör för rengöring och sotning
Attunda Sot & Vent AB (attunda.com)
Bergshamravägen 40, 761 11 Bergshamra
Telefon: 0176-22 39 10
E-post: info@attunda.com
Brandskyddskontroll av imkanaler – så går det till
- Brandskyddskontrollen är en lagstadgad kontroll som utförs av Räddningstjänsten i Norrtälje kommun.
- Syftet är att upptäcka fel och brister i tid – så att de kan åtgärdas innan en brand uppstår.
- Kontrollbesöket är obligatoriskt och ska göras vartannat år.
- Räddningstjänsten meddelar i förväg när kontrollen kommer att genomföras.
Eftersom många bränder startar i storköksutrustning är det viktigt att den som driver restaurangverksamhet medverkar i det brandförebyggande arbetet som Räddningstjänsten ansvarar för.
Vad kontrolleras?
Vid kontrollen tittar vi på hur anläggningen påverkar brandskyddet. Det vi kontrollerar är:
- Om det finns fettbeläggningar.
- Om något är skadat eller har ändrats i konstruktionen.
- Om kanalen går att rengöra ordentligt och är tät.
- Hur anläggningen används och sköts.
- Om det finns brännbara material nära imkanalen.
- Om imkanalen är anpassad för den typ av matlagning och köksutrustning som används.
Tidsintervaller för rengöring och brandskyddskontroll av imkanal
Tidsintervall (frister) sotning och brandskyddskontroll
Checklista inför rengöring och brandskyddskontroll
Inför att din imkanal ska rengöras eller brandskyddskontrolleras förbereder du dig genom att gå igenom denna lista.
1. Säkerställ tillgänglighet och taksäkerhet
Se till att hela anläggningen är lätt att komma åt – från kökskåpa till fläkt. Om fläkten sitter på taket måste det finnas en säker väg från mark till tak. Läs mer på sidan om taksäkerhet.
2. Gör fläktrummet tillgängligt
Dörrar ska vara olåsta eller nyckel tillgänglig. Se till så att eventuella rens- och inspektionsluckor inte är blockerade.
3. Om du inte kan vara på plats
Informera i förväg om hur Räddningsstjänsten eller entreprenören får tillträde till anläggningen.
4. Skydda ytor
Täck över känsliga ytor för att undvika smuts.
5. Plocka bort ömtåliga föremål
Ta bort saker i närheten av kökskåpan – redskapen som används kan vara stora och klumpiga.
6. Ingen matlagning
Matlagning får ej pågå när imkanalen ska kontrolleras eller rengöras.
Frågor om rengöring
Kontakta vår upphandlade entreprenör.
Kontakta upphandlad entreprenör för rengöring och sotning
Attunda Sot & Vent AB (attunda.com)
Bergshamravägen 40, 761 11 Bergshamra
Telefon: 0176-22 39 10
E-post: info@attunda.com
Frågor om brandskyddskontroll
Kontakta Räddningstjänsten:
- E-post: brandskyddskontroll@norrtalje.se
- Telefon: 0176–717 33 (telefontid helgfria vardagar 09.00–16.30)
Eller via Kontaktcenter:
Kontakta Norrtälje kommun