Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Äng och högvuxet gräs – för biologisk mångfald

Ett sätt att öka den biologiska mångfalden på, är att släppa upp gräset där det är möjligt till att bli högvuxna gräsmattor.

Traditionella gräsmattor, det som kallas bruksgräs, är ofta mycket artfattiga miljöer och de består ibland bara av ett fåtal gräsarter. De blommor som finns hinner inte gå i blom innan de klipps av. Genom att ställa om skötseln till att likna traditionell ängsskötsel kan man gynna växter som trivs i dessa miljöer men också pollinerande insekter som humlor, fjärilar och bin.

I Norrtälje kommun där förutsättningarna finns för högvuxet gräs har vi de senaste åren infört ängsskötsel. Det betyder att gräset endast slås en gång per år, och att gräset efter det tas bort. Ängsytor behöver ha en mager jord, annars tar mer kraftigväxande gräs och örter över och ängsväxterna konkurreras ut.

Ängen är ett viktigt inslag i naturen och ett minne från det tidigare kulturlandskapet. En äng kan innehålla upp till 50 arter per kvadratmeter. Att vårda och ta hand om ängar är därför en insats som stärker den biologiska mångfalden.

Vi fortsätter klippa där det behövs.

Ytor där vi vet att det ofta samlas människor för aktiviteter kommer fortsatt skötas som kortklippt gräsmatta, så kallat bruksgräs. Även längs med gångvägar och stigar kommer det klippas en remsa med bruksgräs.

Senast ändrad: 2023-04-06