Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Vill du vara ett stöd till någon?

Vill du stötta någon i vardagen? Få en ny kompis? Eller få nya erfarenheter? I Norrtälje kommun finns det möjlighet att göra skillnad i någon annan människas liv genom olika förtroendeuppdrag.

Hur kan jag vara ett stöd?

Det finns fler olika sätt att stötta och hjälpa någon i sin vardag. De som söker stöd är barn, unga och vuxna, en del med lättare fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Som stöd träffas ni och umgås på fritiden, hittar på olika aktiviteter till exempel gå på bio. Det kan också handla om stöd i form av att ta emot en person i ditt hem under en period.

Vad behöver jag för erfarenhet?

Du behöver ingen utbildning för uppdragen. Vi värdesätter istället andra egenskaper hos dig som ett stort engagemang samt ett genuint intresse för människor.

Får jag någon ersättning?

Du får ett mindre arvode och omkostnadsersättning för uppdraget.

Olika förtroendeuppdrag

Familjehem

Som Familjehem tar ni emot barn och ungdomar i erat hem. Du kan läsa mer om hur och vad det innebär att vara ett familjehem på vår sida om familjehem. Där kan du även ta del av hur du ansöker.

Familjehem och ansökan.

Jourhem

Ett jourhem är ett hem som med kort varsel kan ta emot barn och ungdomar. Barnet eller ungdomen stannar i hemmet under en utredningstid.
Jourhem och vad det innebär.

Kontaktfamilj för barn och unga

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller ett syskonpar i ditt hem ett antal dygn per månad, kanske även något lov.
Ansökan kontaktfamilj.

Kontaktperson barn och unga

Som kontaktperson träffar du barnet eller ungdommen någon gång i veckan för att tillsammans göra sociala aktiviteter. Du blir en "vuxen kompis".
Ansökan om att bli kontaktperson till ett barn eller en ungdom.

Kontaktperson till person med fysisk och/eller psykisk funktionsedsättning eller till en äldre person

Som kontaktperson till en person med fysiska och/eller psykiska funktionsnedsättningar är du en kompis i vardagen. Tillsammans kan ni gå på hockey, gå ut och fika, biobesök, ta en promenad eller bara umgås. Läs mer om uppdraget och hur du ansöker.

Kontaktfamilj till person med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning

Som kontaktfamilj till ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning tar ni emot barnet eller ungdomen i ert hem. Kontaktfamiljen fungerar som ett komplement och ersätter inte barnets eller ungdomens familj. Ni delar med er av vardagsliga rutiner och fritidsaktiviteter. Läs mer om hur du ansöker om att bli kontaktfamilj till en person med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning.

Särskilt förordnad vårdnadshavare

En särskilt förordnad vårdnadshavare utses om barnets föräldrar är avlidna eller är varaktigt förhindrade att utöva vårdnaden.
Ansökan om att bli förordnad vårdnadshavare.

Senast ändrad: 2023-05-31