Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Uttag från spärrat konto

Hur gör du för att få ut pengar från spärrat konto?

Som god man eller förvaltare kan du fritt disponera transaktionskontot. Övriga konton ska vara försedda med överförmyndarspärr, något som innebär att vårt samtycke krävs för uttag.

Till dina skyldigheter hör att se till att huvudmannens inkomster och tillgångar i rimlig omfattning används för hans eller hennes uppehälle, utbildning och nytta. De pengar som inte används till detta ska placeras tryggt med rimlig avkastning.

Uttag

Om de pengar som finns insatta på överför­myndarspärrat konto behöver användas ska de användas till de ändamål som föräldrabalken anger.

För att kunna göra uttag från spärrat konto behöver du vårt samtycke till uttaget. Du begär medgivande om uttag skriftligen. I begäran om uttag ska du ange vilket belopp du vill ta ut, från vilken bank, vilket konto och vad pengarna ska användas till.

När vi får in en begäran om uttagsmedgivande kontrollerar vi att ändamålet med uttaget överensstämmer med föräldrabalkens bestämmelser om vad den enskildes pengar ska användas till.

Vi kontrollerar också att tidigare uttagsmedgivanden redovisats på efterfrågat sätt. Samtycke till uttag lämnar vi genom ett beslut som du tar med till banken för att kunna göra uttaget. Hos vissa banker kan man skicka in uttagsmedgivandet via deras e-tjänst. Kolla med din huvudmannens bank vad som gäller. 

Vi skriver i vårt beslut om vi vill ha redovisning av uttaget med kvitto eller annat underlag.

Omplacering av pengar som finns på spärrat konto

Om du vill omplacera din huvudmans pengar som finns på överförmyndarspärrat konto till en annan sparform ska du kunna göra det utan vår inblandning. Den nya sparformen ska vara försedd med överförmyndarspärr eller vara kopplad till ett överförmyndarspärrat konto vilket gör att vårt samtycke till uttag inte krävs. Undantaget är Folksams kapitalförsäkringar där vi måste lämna samtycke till uttag.

Om din bank inte går med på att göra en omplacering kan du ansöka om uttag från spärrat konto och skicka in den till oss. Skriv på blanketten att banken kräver beslut från oss.

För placering i aktier krävs alltid vårt samtycke

Samtycke till uttag lämnar vi genom att lämna ett medgivande till omplacering som du tar med till banken för att kunna göra omplaceringen. Du ska visa med underlag från bank att beloppet har placerats i enlighet med ansökan.

Allmänna råd

Som ställföreträdare (förmyndare/god man/förvaltare) är det viktigt att se över din huvudmannens finansiella tillgångar, det vill säga banktillgodohavanden och värdepapper av olika slag. En allmän utgångspunkt är att placeringarna ska vara så säkra som möjligt. En god idé kan vara att sprida tillgångarna mellan flera banker.

Överförmyndaren får inte aktivt rekommendera specifika placeringar

Många hör av sig till oss med frågor om hur de bör göra med huvudmannens tillgångar. Eftersom överförmyndaren är en tillsynsmyndighet kan vi inte aktivt rekommendera dig som ställföreträdare att vidta några specifika åtgärder, till exempel att sälja en viss aktiepost eller placera pengar i en särskild fond. Vår uppmaning är att kontakta respektive bank för att få information om olika alternativ. När du får ett åtgärdsförslag från banken, eller om du har egna förslag kan vi meddela om den föreslagna åtgärden kräver ett tillstånd från oss eller inte.

En bra sida för att jämföra olika fonder med varandra är Fondkollen.

Specialfonder kräver tillstånd

När det gäller köp av andelar i olika fonder är vissa fonder tillståndspliktiga, medan andra fonder kan förvärvas utan vårt tillstånd. Finansinspektionen har en lista på webben över ”specialfonder”. Fonder på denna lista är tillståndspliktiga. För att hitta listan klickar du dig fram via ”tillstånd”, ”företagsregistret”, ”visa per kategori” och ”specialfond”. På samma sida hittar du också annan värdefull och uppdaterad information.

Den statliga insättningsgarantin

Insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs.

Om ditt konto omfattas av garantin har du rätt till ersättning motsvarande det belopp du satt in inklusive ränta fram till konkursbeslutet eller beslutet om att garantin ska träda in. Beloppet är upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Om ett konto är öppnat i två eller flera personers namn räknas varje person för sig. Din ersättning påverkas inte av om du har skulder till banken eller institutet.

Senast ändrad: 2022-12-15