Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Medförmyndare

Om en förälder av olika skäl inte kan ta hand om sitt barn tillgångar kan tingsrätten utse en medförmyndare som ensam ska ta hand om barnets ekonomi.

Att en medförmyndare utses behöver inte betyda att föräldern har misskött sig.

I vissa fall kan en medförmyndare behövas när ett barn har stora tillgångar som föräldern inte kan ta hand om tillräckligt bra. I andra fall bor föräldern och barnet inte tillsammans vilket kan göra att någon annan behöver ta hand om barnets tillgångar. 

Ditt uppdrag

När du blivit medförmyndare ska du visa upp ditt registerutdrag för banken. Du ska se till att alla barnets konton förutom ett överförmyndarspärras. Det ospärrade kontot ska du använda till löpande utgifter. När du lämnar in din förteckning ska du också lämna in bevis på att barnets konton är spärrade. Det är viktigt att banken uppmärksammas på att du ensam ska ta hand om barnets konton.

Barnets pengar på spärrat konto kan endast tas ut med vårt samtycke. Du kan skriftligen ansöka till oss om uttag från spärrat konto. Använd blanketten " Ansökan om uttag från överförmyndarspärrat konto. 

En medförmyndare är ansvarig för barnets ekonomi och ska se till att barnets tillgångar används för barnets bästa.

Som medförmyndare ska du företräda barnet vid till exempel öppnande av bankkonto eller inköp av varor som inte täcks av barnets fickpengar. Du ska också ansöka om olika former av ersättningar eller bidrag, till exempel studiebidrag.

Tänk på att

  • Om barnet fyllt 16 år och har ett arbete, bestämmer han eller hon själv över den inkomsten.
  • Du ska som medförmyndare se till att barnets pengar används för barnets bästa. 
  • Du behöver ansöka om vårt samtycke till omplacering av barnets pengar.
  • En medförmyndare får inte blanda ihop sin egen ekonomi med barnets ekonomi.

Redovisning

Som medförmyndare har du skyldighet att redovisa barnets tillgångar. I början av ditt uppdrag ska du lämna in en förteckning över barnets tillgångar och skulder till oss inom en månad från det datum du började ditt uppdrag. 

Du ska även lämna in en årlig redovisning till oss. Det gör du en gång om året och redovisningen ska inlämnad senast den sista februari varje år. Vi skickar ut blanketterna i början av året. Du kan även använda dig av blanketten nedan. 

Vill du läsa mer om redovisning kan du göra det på sidan nedan. 

Senast ändrad: 2022-12-16