Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Val till Europaparlamentet

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. På den här sidan hittar du allt du behöver veta rent praktiskt inför valet. Hur du genomför röstningen, om du behöver förtidsrösta, tappat bort till röstkort eller om du behöver rösta med ombud.

Om röstningen

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Du som har rätt att rösta i valet kommer att få hem ett röstkort i mitten av maj. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör och i vilken lokal du ska rösta i på valdagen den 9 juni.

Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen så kan du förtidsrösta i någon av landets alla förtidsröstningslokaler med start från den 22 maj till valdagen den 9 juni. I Norrtälje kommun har vi 12 lokaler spridda över hela kommunen och det finns åtminstone en lokal öppen varje dag under förtidsröstningen. För att kunna rösta måste du ha en legitimation alternativt någon som kan styrka din identitet.

Karta över valdistrikt

I vår karta över valdistrikten kan du söka på din adress för att se vilket valdistrikt du tillhör.

Karta som visar valdistrikten i fullskärmsläge

Visa kartan över valdistrikt i helskärm

Borttappat röstkort?

Om du vill förtidsrösta måste du ha ett röstkort. Detta är inte nödvändigt om du röstar i ditt valdistrikt på valdagen, eftersom du då står med i röstlängden. Om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett dubblettröstkort via våra Kontaktcenter i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik under ordinarie öppettider från och med den 22 maj. Vid flertalet av våra röstningslokaler är det också möjligt att få ett dubblettröstkort utskrivet.

Röstlängden fastställs 30 dagar innan valet och visar vilka som är folkbokförda i det aktuella distriktet just då. Om du flyttar just innan valet kan det hända att du inte kommer med i rätt röstlängd. Kontakta i så fall valadmin@norrtalje.se eller Länsstyrelsen i Stockholms län för att begära rättelse eller tillägg i röstlängden.

Rösta med bud

Du som inte kan ta dig till en val- eller röstningslokal på grund av sjukdom, funktionsvariation eller ålder kan rösta med ett bud. För att rösta med bud behövs särskilt material. Budröstmaterial kan beställas hos Valmyndigheten eller hämtas i någon av röstnings- eller vallokalerna. Väljaren eller budet kan hämta valsedlar med partibeteckning och blanka sedlar på alla ställen där man kan rösta.

Följande personer får vara bud

  • Väljarens make och sambo och väljarens, makens eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon.
  • De som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger väljaren vård eller som annars brukar hjälpa väljaren i personliga angelägenheter.
  • Lantbrevbärare anställda av Posten AB.
  • Anställda vid häkte eller en kriminalvårdsanstalt.
  • Ett bud måste ha fyllt 18 år.

Ambulerande röstmottagare

Du som inte kan ta dig till en val- eller röstningslokal på grund av sjukdom, funktionsvariation eller ålder kan också rösta via ambulerande röstmottagare. Dessa är särskilt förordnade av Norrtälje kommun. Ambulerande röstmottagning betyder att två röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst görs i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Beställa ambulerande röstmottagare

Du kan beställa en ambulerande röstmottagare via telefonnummer 0176–74743, 0176–74755 eller via valadministration@norralje.se. Vårdinrättningar, hemtjänstleverantörer eller andra i din närhet kan också beställa tjänsten åt dig. När du beställer tjänsten åt dig själv eller någon annan vill vi att du har minst två dagars framförhållning. Detta för att vi ska kunna samordna våra insatser på bästa sätt. Vi vill också att du meddelar oss om du har ett röstkort eller om vi ska ordna ett dubblettröstkort åt dig i samband med besöket.

För dig som är utomlands under valet

Det finns flera rätt att rösta för dig som är utomlands. Läs mer på valmyndighetens webbplats (val.se)

Du som vet att du kommer att vara utomlands och väljer att brevrösta kan beställa material från valmyndigheten. En brevröst får tidigast skickas från utlandet 45 dagar före valdagen.

Om du behöver hjälp när du ska genomföra röstningen

Om du kan ta dig till en vallokal men inte själv kan göra i ordning din röst kan du ta hjälp av någon som arbetar som röstmottagare i val- eller röstningslokalen eller av någon annan som du väljer. Det är alltid du som bestämmer om du vill ha hjälp och vem du i så fall tar hjälp av. Om du väljer att ta hjälp av en röstmottagare så får han eller hon inte berätta för någon annan hur du röstat.

Tillgängliga röstlokaler

Alla röstningslokaler ska vara tillgängliga för personer med funktionsvariation. Om du ändå inte kan ta dig in i lokalen kan röstmottagarna hämta upp rösten utanför lokalen.

Vill du veta mer?

Du hittar alla förtidsröstningslokaler och vallokaler samt öppettider på valmyndighetens webbplats (val.se)

Senast ändrad: 2024-03-12