Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Om e-legitimation

En del av våra e-tjänster kräver att du loggar in och skriver under med e-legitimation. Du kan använda e-legitimationer från BankID eller Freja eID Plus.

E-legitimation är din elektroniska identitet som bekräftar för systemet att du är du.
För oss är det viktigt att du som besökare känner dig trygg och säker när du använder våra e-tjänster.

E-legitimation är en beprövad och säker lösning som exempelvis används av Skatteverket, Försäkringskassan, banker och många andra organisationer och företag som erbjuder e-tjänster på internet.

Tänk på att en e-legitimation är lika personlig som ett körkort eller ett vanligt ID-kort. Om ni är flera i familjen som använder e-tjänster behöver ni ha varsin e-legitimation.

Skaffa e-legitimation BankID

BankID beställer du hos din bank. Hur du beställer ett BankID skiljer sig åt mellan olika banker.
Den finns i tre varianter:

  • Som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
  • På ett kort med en kortläsare (BankID på kort)
  • I ett program i din dator (BankID på fil)

Krav för att skaffa BankID

Du måste ha ett svenskt personnummer och vara kund i någon av de banker som ger ut BankID. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare.Till BankID på kort behöver du en separat kortläsare.
Skaffa BankID på webbsidan bankid.com 

Skaffa e-legitimationen Freja eID Plus

För att skaffa Freja eID Plus laddar du först ner en app till din mobil eller surfplatta, och registrerar dig med en godkänd ID-handling och tar ett ID-foto. Sedan besöker du ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån, så att du kan använda e-legitimationen i fler tjänster.

Krav för att skaffa Freja eID Plus

Freja eID Plus är en kostnadsfri statligt godkänd e-legitimation så du kan identifiera dig själv online och i verkliga livet som en fysisk legitimation. Kravet är att du måste ha ett svenskt personnummer eller styrkt samordningsnummer och ha en giltig svensk ID-handling. Om du har samordningsnummer behöver du finnas i folkbokföringsdatabasen i Sverige eller ha avregistrerats för mindre än tre år sedan.

Skaffa Freja eID Plus på webbsidan frejaid.com

Skyddade personuppgifter

Om du har skyddade personuppgifter (skyddad folkbokföring eller sekretessmarkering) bör du inte använda våra e-tjänster eller skicka e-post till oss. För att få instruktioner om hur du ansöker på ett säkert sätt ber vi dig istället att ringa oss eller besöka oss. Så kontaktar du kommunen.

Om du inte har e-legitimation

Du som inte har möjlighet att själv skaffa e-legitimation men behöver hjälp med en
tjänst kan kontakta vårt kontaktcenter

Läs mer om e-legitimation på Skatteverkets webbsida.

 

Senast ändrad: 2022-04-01