Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Olika sorters bredband

Här följer en kort genomgång av de olika sorters bredband som finns tillgängliga i olika delar av kommunen. Detta kan skifta något.

Fiber

Större delen av den kommunikationen i världen går via fiber. Det är det effektivaste sättet vi känner idag att transportera information. Kapaciteten i fibernätet är enormt och hastigheten svårslagen. Fiber är det mest framtidssäkra alternativet som finns på marknaden idag.

Om du blir erbjuden fiber till din fastighet är det, trots den relativs höga installationskostnaden, de alternativ som vi rekommenderar över alla andra. Att tacka nej till fiber nu med förhoppningen om att ansluta sig senare är ett riskabelt alternativ. Om ditt område inte byggs ut nu på grund av för få intresserade är det inte säkert att erbjudandet kommer att kvarstå i framtiden.

Bredband via telefonnätet

Adsl använder det fasta telefonnätet (de gamla kopparnätet) och kallas ibland för bredband via telejacket. Hastigheten beror på avståndet till närmsta telestation. (adsl eller vdsl). Detta alternativ är inte framtidssäkert då kopparnätet håller på att stängas ned.

Bredband via kabel-tv

Den här typen av fast bredband använder kabel-tv nätet och kallas ibland bredband via koax. Det är oftast ett snabbare alternativ än adsl men långsammare än fiber.

Bredband via satellit

Bredband där signalerna skickas via satellit i rymden och tas emot av en parabolantenn. Kallas därför ofta bredband via parabol.

Radiolänk

Radiolänk är en riktad signal från en närliggande mast till en mottagare i anslutning till din fastighet. Masten är i sin tur ansluten till fibernätet, det är endast den sista sträckan som är trådlös. Radiolänk är ett bra alternativ när tillgång till fiber saknas i anslutning till fastigheten. 

Samtidigt är radiolänk ett mindre framtidssäkert alternativ då de hastigheter som kan erbjudas trådlöst är begränsade.

Fwa (Fixed wireless access)

Fwa (Fixed wireless access) hybridlösning som kombinerar fast bredband, ofta via fiber med mobilnätet. Detta är en trådlös bredbandsanslutning som liknar radiolänk. Hastigheten som erbjuds är beroende bland annat på hur nära masten fastigheten ligger. Och hur mycket skog och terräng som skymmer sikten mellan mast och mottagare. 

Begränsningarna är de samma som för radiolänk och vi rekommenderar detta endast om fiber inte finns att tillgå.

Mobilt bredband via 4G-nätet

Om du har bra mobilmottagning i hemmet kan mobilt bredband via 4G-nätet vara en acceptabel lösning de kommande åren. Hastigheten är dock hårt begränsad och under sommarhalvåret är våra mobilmaster hårt belastade vilket ytterligare försämrar uppkopplingen. Detta är ett sista alternativ om ingen av ovanstående lösningar finns att tillgå. 

Mobilt bredband via 5G

5G är en ny generation av standard för mobilnätverk som i vissa fall kan möjliggöra riktigt höga surfhastigheter. Detta kommer sannolikt inte att vara fallet utanför de största tätorterna i kommunen även i framtiden. Det som i slutändan avgör hur snabb en uppkoppling är något som kallas "bandbred", det vill säga hur många frekvenser som används för att skicka information. 

5G kommer i tre grovt definerade varianter av frekvensband: låg, mellan och hög. Det höga frekvensbandet är det som kan ge en riktigt snabb uppkoppling men höga frekvenser gör att räckvidden blir väldigt kort, i storleksordningen hundratals meter.

5G i frekvensband hög, kommer därför inte att vara realistisk som alternativ på landsbyggden då det skulle kräva en enorm mängd sändare för att täcka vår kommun. 

Den 5G som troligt kommer att nå landsbyggden i Norrtälje kommun är frekvensband låg. Denna 5G-variant kommer att ge hastigheter och täckning motsvarande det nuvarande 4G-nätet. Som privatpersoner kommer vi troligtvis inte märka någon skillnad mellan 4G och 5G. Om du inte kan få ett bra bredband via 4G-nätet kommer du inte kunna få det via 5G utanför tätorterna. 

Senast ändrad: 2023-03-17