Aktuell information om eldningsförbud
- Det är just nu tillåtet att elda utomhus utanför detaljplanerat område.
- Från och med den 1 oktober 2020 är det tillåtet att elda inom detaljplanerat område.
Från 1 april till 30 september råder alltid eldningsförbud inom detaljplanerat område (gäller även eldning i tunna). Det är ett förbud som Samhällsbyggnadskontoret har utfärdat av miljö- och hälsoskäl. Förbudet gäller även om räddningstjänstens brandriskprognos generellt tillåter eldning.
Karta över detaljplanerade områden i Norrtälje kommun.
Du kan alltid ringa vår telefonsvarare 0176-28 42 00 för att få veta om det är tillåtet att elda eller om det råder eldningsförbud.
När får jag inte elda utomhus?
Du får inte elda utomhus när eldningsförbud är utfärdat. Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.
Vad får jag elda?
Du får bara elda torrt trädgårdsavfall (ris och grenar), som inte kan utnyttjas för kompostering, om det kan ske utan att andra människors hälsa skadas. Tänk på att det finns många människor som kan må dåligt av röken från din eldning.
Att elda avfall som exempelvis hushållssopor, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden. Avfall som du inte får elda är du välkommen att lämna på någon av våra återvinningscentraler.
Hitta till våra återvinningscentraler
Du som eldar är alltid ansvarig
Oavsett om eldningsförbud råder eller inte så eldar du alltid på eget ansvar och är juridisk ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas enligt brottsbalken för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.
Tips och råd vid eldning utomhus
- Lämna aldrig din eld obevakad!
- Elda inte om det är stark vind, när marken är torr eller när det blivit mörkt.
- Se till att rök och gnistor inte kommer för nära hus, träd/buskar eller el- och teleledningar. Lämpligt avstånd för en normalstor eld är cirka 15 meter.
- Du måste ha släckutrustning nära till hands (även vid eldning i liten omfattning) till exempel vattenslang, vattenhinkar, vattenkannor och krattor/räfsor.
- Använd bara tändvätskor som är avsedda för ändamålet. Häll aldrig tändvätskor direkt på elden.
- Var noga med att släcka elden ordentligt när du är klar.