Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Elda utomhus

Du som eldar är alltid ansvarig för att bevaka elden och se till att inget blir fel. Här hittar du information om vad som gäller vid eldning utomhus.

Uppdaterat 5/8 2019: Eldning ska genomföras på ett säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar. Dagsaktuell brandriskprognos får du på telefon 0176-28 42 00. 

När får jag inte elda utomhus?

Du får inte elda utomhus när eldningsförbud är utfärdat. Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.

Från 1 april till 30 september råder alltid eldningsförbud inom detaljplanerat område (gäller även eldning i tunna). Det är ett förbud som bygg- och miljökontoret har utfärdat av miljö- och hälsoskäl. Förbudet gäller även om Räddningstjänstens brandriskprognos generellt tillåter eldning.

Karta över detaljplanerade områden i Norrtälje kommun

Vad får jag elda? 

Du får bara elda torrt trädgårdsavfall (ris och grenar), som inte kan utnyttjas för kompostering, om det kan ske utan att andra människors hälsa skadas. Tänk på att det finns många människor som kan må dåligt av röken från din eldning. 

Att elda avfall som exempelvis hushållssopor, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden. Avfall som du inte får elda är du välkommen att lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Hitta till våra återvinningscentraler

Du som eldar är alltid ansvarig 

Oavsett om eldningsförbud råder eller inte så eldar du alltid på eget ansvar och är juridisk ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas enligt brottsbalken för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.

Tips och råd vid eldning utomhus

  • Lämna aldrig din eld obevakad!
  • Elda inte om det är stark vind, när marken är torr eller när det blivit mörkt.
  • Se till att rök och gnistor inte kommer för nära hus, träd/buskar eller el- och teleledningar. Lämpligt avstånd för en normalstor eld är cirka 15 meter.
  • Du måste ha släckutrustning nära till hands (även vid eldning i liten omfattning) till exempel vattenslang, vattenhinkar, vattenkannor och krattor/räfsor.
  • Använd bara tändvätskor som är avsedda för ändamålet. Häll aldrig tändvätskor direkt på elden.
  • Var noga med att släcka elden ordentligt när du är klar.
Mer information
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.