Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Schema, närvaro och frånvaro

För att pedagogerna ska kunna planera för en god undervisning och omsorg är det viktigt att schema, närvaro och frånvaro rapporteras rätt.

Du som är vårdnadshavare ska använda det system för schemaläggning samt närvaro– och frånvarorapportering som er förskola nyttjar. Varje förskola är ansvarig att informera dig som vårdnadshavare hur schema, frånvaro- och närvaro ska lämnas. Det är viktigt för pedagogerna att veta ditt barns schema för att kunna planera och organisera för en god undervisning och omsorg för alla barn.

Schemat ditt barn har ska omfatta den tid som motsvarar din arbets- eller studietid samt resor till och från arbete. Om du har en arbetsfri dag eller semester ska även ditt barn vara ledigt. Du måste meddela schemat i god tid och om ändringar i schemat måste göras ska detta ske minst en vecka innan förändringen träder i kraft.

Vid sjukdom ska detta meddelas tidigit på morgonen så att pedagogerna vet hur många barn som förväntas komma. Du som vårdnadshavare meddelar förskolan enligt de rutiner som finns just där.

Ditt barn får endast hämtas från förskolan av dig som vårdnadshavare eller av den person du har angett. Detta för att förskolan är mån om ditt barns säkerhet.

Vistelsetid och avgift

I appen Edlevo anger du som vårdnadshavare ditt barns vistelsetid. Detta är den genomsnittliga tid ditt barn ska gå på förskolan och inte barnets schema. Du som vårdnadshavare är ansvarig för att ändra vistelsetiden i appen Edlevo vid behov. Semester eller annan ledighet är dock inte ett skäl för att ändra ditt barn vistelsetid. Avgiften baseras på vårdnadshavarnas sammanlagda inkomst samt barnets vistelsetid i förskolan. Barn har från och med höstterminen det år de fyller tre år rätt till en avgiftsfri plats i förskolan.

Omfattningen är 525 timmar per år och följer skolans läsårstider. Ingen vistelse medges under skolloven. Tiderna beslutas av rektor med förskolans och barnets bästa i fokus.

Kontinuitet

Det är viktigt för ditt barn att regelbundet vistas i förskolan efter introduktionen för att bibehålla sina relationer till kompisar och pedagoger samt för att få möjlighet att ta den avl den undervisning som bedrivs. Förskolan är dock en frivillig skolform, att ha sitt barn ledigt hemma eller åka på semester är upp till varje familj.

Det är viktigt att du meddelar förskolan om ditt barn är ledigt. Platsen på förskolan sägs upp om ni inte nyttjar den på en (1) månad och du inte har meddelat ditt barns frånvaro.

Du får då ett meddelande från förskolan och har två månaders uppsägningstid. Meddela förskolan skriftligen om ditt barn ska frånvara från sin förskoleplats upp till tre månader för att kunna behålla barnets placering.

Uppsägning av plats

Om du av någon anledning vill säga upp ditt barns förskoleplats kan detta endast göras på e-tjänsten för vårdnadshavare eller till Norrtälje kommuns kontaktcenter. Om du som vårdnadshavare har tackat ja till en förksoleplats till dit barn har du två månaders uppsägningstid oavsett om platsen påbörjats eller inte.

Du har dock rät att ångra uppsägningen inom en vecka. Avgift ska betalas för platsen under uppsägningstiden oavsett om den nyttjas eller inte. Automatiskt uppsägning sker den 30 juni det år barnet fyller sex år.

Sjukdom

På förskolan måste ditt barn vara friskt för att orka leka och delta i aktiviteter och undervisning tillsammans med kompisar. För att undvika sjukdomar och smittspridning så långt det är möjligt är det viktigt att ditt barn är hemma om det inte orkar med den undervisning och lek som det möter i förskolan. Under sina första år är det vanligt att barn får en hel del infektioner.

Egenvård och läkarintyg

Det kan finnas barn som under en kortare eller längre tid är i behov av vård och/eller medicinering under vistelsetiden på förskolan. Om detta behov finns hos ditt barn är det viktigt att du som vårdnadshavare samtalar kring detta med berörd förskola då hanteringen här kan se olika ut mellan kommunala och fristående förskolor.

För de kommunala förskolorna gäller det att ditt barn behöver ett läkarintyg som visar på att barnet är i behov av viss vård eller medicinering under vistelsetiden på förskolan samt hur den är planerad. Detta intyg ska lämnas till rektor och ligga till grund för hur denna vård ska utföras på förskolan. Det är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som ska göra bedömningen om åtgärder är egenvård eller inte, det är således inte du som vårdnadshavare som kan göra den bedömningen. 

 

Senast ändrad: 2023-02-03