Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Om förskolan

Förskolan är det första steget i ditt barns utbildning och är en frivillig skolform. Här hittar du mer information om förskolan.

Kommunen ska erbjuda förskola till alla barn från ett års ålder som är bosatta i Sverige och inte har börjat i skolan. Den som driver förskolan kallas huvudman. Det finns förskolor som drivs av Norrtälje kommun och fristående förskolor. En fristående förskola är en förskola som inte drivs av kommunen utan i stället av exempelvis ett bolag eller en förening. Den som driver en fristående förskola kallas enskild huvudman.

Förskolan är det första steget i ditt barns utbildning och är en frivillig skolform. Förskolans uppdrag är att skapa goda förutsättningar för det livslånga lärandet. I förskolan bildar omsorg, utveckling och lärande en helhet. Lärandet och undervisningen består till stor del av lek, skapande och utforskande tillsammans med andra barn och förskolans pedagoger.

Förskollärarna, som har en högskole- eller universitetsutbildning, ansvarar för att arbetet i förskolan följer läroplanen, Lpfö 18. I förskolan finns också pedagoger med annan utbildning och erfarenhet för att främja ditt barns utveckling och lärande. Det kan till exempel vara barnskötare eller andra pedagoger. Alla förskolor har också en rektor, som har det övergripande ansvaret för förskolan.

Förskolan vilar på en grundsyn av allas lika värde och vi arbetar aktivt för ett normkreativt synsätt på alla våra förskolor.

Lagar och styrdokument

Alla förskolor, både kommunala och fristående, styrs av skollagen och läroplanen för förskola, Lpfö 18. I läroplanen kan du läsa mer om hur förskolan arbetar och vilket lärande och undervisning du kan förvänta dig att ditt barn får i förskolan. Sedan den 1 januari 2020 är även barnkonventionen en del av svensk lag och något som styr förskolans verksamhet.

Förväntningar på förskolan

När ditt barn börjar på förskolan kan du förvänta dig att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Förskolan ska erbjuda goda lärmiljöer som inbjuder till ett gemensamt lustfyllt och utforskande lärande. Det pedagogiska arbetssättet ska bygga på humanistiska och demokratiska värderingar och är det första steget i ditt barns utbildning.

I Norrtäljes förskolor ska alla barn och vårdnadshavare mötas av en välkomnande atmosfär som bygger på delaktighet och inflytande. På våra förskolor arbetar utbildade förskollärare och barnskötare samt rektor. Du kan här även möta andra yrkesgrupper såsom biträdande rektor, vikarier, studenter, köks- och lokalvårdare. Alla som arbetar på förskolan har tystnadsplikt.

Du som vårdnadshavare kan förvänta dig att pedagogerna har en öppen kommunikation med dig och berättar om det hänt något kring ditt barn.

Förväntningar på dig som vårdnadshavare

När ditt barn börjar på förskolan förväntar vi oss att du tar del av den information och följer de regler och rutiner som finns. Vi förväntar oss att du, liksom vi, alltid har barnets bästa i fokus och att samarbete är en självklarhet. Vi vill att du som vårdnadshavare samarbetar genom att meddela förskolan om det är något som vi behöver kunskap omkring ditt barn eller om det är något du har funderingar eller frågor kring.

För att alla barn ska ges förutsättningar att lära, leka och utvecklas tillsammans med sina kompisar förväntar vi oss att ditt barn är friskt och orkar med den undervisning och de aktiviteter som förskolan erbjuder.

Vi förväntar oss också att du i god tid meddelar om ditt barn är hemma på grund av sjukdom eller ledighet. Om pedagogerna av någon orsak såsom vid tillexempel sjukdom hos ditt barn kontaktar dig som vårdnadshavare förväntar vi oss att du så skyndsamt som möjligt kommer för att hämta ditt barn.

Senast ändrad: 2023-02-03