Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Här monteras solceller på Rodengymnasiets tak

6 december 2023

Under november och början av december pågår installationen av solcellspaneler på Rodengymnasiets tak. – Det här gör att vi kommer kunna driva skolan på ett mer energieffektivt sätt, säger Stefan Noaksson, drift- och energisamordnare på Norrtälje kommun.

Solcellspaneler har installerats på två av skolans tak.

Video: Här installeras solcellspanelerna på Rodengymnasiets tak.

Det är några minusgrader och lätt snötäcke på marken en eftermiddag i november när solcellspaneler installeras på Rodengymnasiets tak. 

– Vi monterar året om. Det går bra, även om det kan bli lite halt när det kommer snö, säger Sebastian Klint som jobbar som solcellsmontör.

480 solcellspaneler på nyrenoverade tak

Några veckors jobb i november och början av december så är anläggningen på plats och snart kommer Norrtäljes största skola kunna drivas delvis med hjälp av solenergi. Det tack vare cirka 480 solcellspaneler som installeras på två av skolans nyrenoverade tak. Under de mest soliga månaderna kommer anläggningen att stå för drygt en tredjedel av skolans totala energiförbrukning.

– Att använda solen som energiproducent är väldigt fördelaktigt. Vi ser absolut att anläggningen kommer att löna sig, säger Stefan Noaksson.

Svartklädd, glad man på tak.

Bild: Stefan Noaksson, drift- och energisamordnare på Norrtälje kommun.

Förutsättningar för en hållbar miljö

Utöver Rodengymnasiet har Norrtälje kommun i dag tre solcellsanläggningar. Frötuna skola, Norrtälje brandstation samt Bålbroskolan (och kulturscenen) i Rimbo. Planen är att installera solceller även på Roslagsskolan och på kommande förskolan i Svanberga. Anläggningarna är en del av de åtgärder som görs för att sänka driftkostnader, spara el- och energikostnader samt skapa förutsättningar för en hållbar miljö.

– Det här gör vi för att kunna producera egen energi till våra fastigheter i större utsträckning. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar som kommun att bygga klimatsmart och producera egen energi. När det råder energikris kan vi driva våra skolor och förskolor med solens hjälp, säger Stefan Noaksson.

Solceller på rad.

Bild: Solceller på Rodengymansiets tak.

För dig som vill veta mer

Om solcellsinstallationen på Rodengymnasiet

  • Cirka 480 solcellspaneler på cirka 900 kvadratmeter (två av skolans tak).
  • Prognos: Årligt produktion solceller: 170 130 kWh.
  • Prognos: Egenutnyttjande av total produktion: 159 540 kWh (94 procent).
  • Anläggningen beräknas stå för en tredjedel av skolans totala elproduktion under maj-augusti.

Mer information

Norrtälje kommuns klimat- och miljömål