Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Miljö, klimat och natur

Miljö- och klimatstrategi för Norrtälje kommun

Miljö- och klimatstrategi för Norrtälje kommun styr kommunens arbete på miljö- och klimatområdet utifrån den beslutade löftesformuleringen att Norrtälje kommun ska förvaltas och utvecklas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt.

En orange blomma och en flygande insekt på väg att landa på den

Strategin beskriver vad som ska åstadkommas till år 2030, och klargör prioriterade åtgärdsområden för att leva upp till den av kommunfullmäktige beslutade ambitionsnivån:

Norrtälje kommun ska vara en kommun som ligger i nationell framkant på miljö- och klimatområdet.

Ambitionsnivån förutsätter att vi fokuserar på vår egen organisation för att minimera dess negativa miljö- och klimatpåverkan. Men också att vi lyckas skapa samsyn, samarbete och utvecklade arbetssätt med näringsliv, civilsamhälle och våra invånare, för att stärka miljö- och klimatarbetet i kommunens geografiska område, så att vår gemensamma miljö- och klimatpåverkan minimeras såväl inom som utanför den kommunala organisationen. I det arbetet behöver vi alla hjälpas åt.

Fokusområdena i strategin är utvalda baserat på Norrtälje kommuns specifika förutsättningar, beaktat de globalt, nationellt och regionalt prioriterade miljöfrågorna. 

Klimat

Norrtälje kommuns mål är att bli en fossilbränslefri organisation senast 2030 samt att vi ska bidra till de nationella målen om netto-nollutsläpp till 2045.

Norrtälje kommun har stora utmaningar framför sig i det klimatrelaterade arbetet, både inom den kommunala verksamheten och i samhället i stort. Transporter utgör, utan konkurrens, den största utsläppskällan av växthusgaser inom kommunens geografiska område och inom transportsektorn är det personbilarnas utsläpp som dominerar.

Inom den kommunala verksamheten utgör arbetet för fossilfria transporter, inte minst vid kravställning vid upphandling av transporter, arbetsmaskiner och samhällbyggnadsprojekt, ett högt prioriterat arbete för kommunen.

Norrtälje kommuns mål är att bli en fossilbränslefri organisation senast 2030 samt att vi ska bidra till de nationella målen om netto-nollutsläpp till 2045.

Strategisk inriktning i korthet

  • Årliga minskningar av växthusgasutsläppen, med minst 16 % per år, ska ske inom alla kommunala verksamheter tills vi når netto-noll.
  • Utfasning av fossila bränslen till år 2030, både i kommunala verksamheter och vid upphandlingar av transporter och arbetsfordon.
  • Livscykelperspektiv tillämpas när klimatpåverkan från energi, produkter och processer analyseras.
  • Klimatpåverkan lyfts, analyseras och beaktas inför beslut.
  • Den fysiska planeringen sker så att klimatsmarta vardagstransporter och energiförsörjning underlättas.
  • Upphandling används som ett verktyg för att främja moderna klimatsmarta lösningar och teknisk utveckling.
  • Energirådgivning ges för att stötta invånare, företag och organisationer i deras omställningsarbete.
  • Låt bilen stå när du ska kortare sträckor, cykla, gå eller åk kollektivt istället. Genom att minska utsläpp från biltrafik förbättras också vår gemensamma luftkvalitet.
  • Om du äger en bil, ta hos tillverkaren reda på om den kan tankas fossilfritt (många dieselbilar kan tankas på biobränslet HVO100) och efterfråga det mest klimatsmarta alternativet där du tankar.
  • Återbruka! När du behöver köpa något, överväg möjligheten att köpa det begagnat, eller undersök om du kan låna av vänner eller bekanta. När du vill göra dig av med fungerande saker, så sälj eller skänk dem hellre än att slänga. Genom att återbruka bidrar vi till lägre klimatpåverkande utsläpp.
  • Återvinn! Genom att källsortera ditt avfall så kan visst material återvinnas och användas för att skapa nya produkter istället för att förbrännas vilket bidrar till lägre klimatpåverkande utsläpp.
  • Tänk klimatsmart och handla lokala livsmedel! Många affärskedjor erbjuder information om varornas utsläpp.
  • Utforska kommunens smultronställen på semestern. Du behöver inte resa långt för att uppleva och njuta!

Kretslopp

Norrtälje kommuns arbete ska möjliggöra för energi, material och näringsämnen att ingå i kretslopp.

Norrtälje kommun har med sina stora jordbruksmarker och flest enskilda avlopp i landet, kanske Sveriges bästa förutsättningar för återföring av näringsämnen från avloppsvatten till brukad jordbruksmark. Att minska den negativa påverkan på våra vattendrag samtidigt som vi gynnar återföring av näringen till kommunens jordbruksmark är centralt för kommunen.

För att avfallsmängderna i kommunen, deras farlighet och klimatpåverkan, ska minska och för att materialåtervinningen i kommunen ska öka behöver både kommunens egen avfallsinsamling utvecklas och samarbetet med Förpacknings- och tidningsinsamling en (FTI) förbättras.

Norrtälje kommuns arbete ska möjliggöra för energi, material och näringsämnen att ingå i kretslopp.

Strategisk inriktning i korthet

  • Ökad materialåtervinning, både i de kommunala verksamheterna och inom kommunens geografiska område.
  • Matavfall samlas in separat i hela kommunen för produktion av biogas och biogödsel.
  • Näringsämnen från källsorterade avloppsfraktioner och slam från kommunala reningsverk ska i möjligaste mån ingå i kretslopp.
  • Upphandling används som ett verktyg för att främja moderna kretsloppsanpassade lösningar, teknisk utveckling och cirkulär ekonomi.
  • Återbruka! När du behöver köpa något, överväg möjligheten att köpa det begagnat, eller undersök om du kan låna av vänner eller bekanta. När du vill göra dig av med fungerande saker, så sälj eller skänk dem hellre än att slänga.
  • Återvinn! Genom att källsortera ditt avfall på en återvinningsstation (ÅVS) så kan visst material återvinnas och användas för att skapa nya produkter istället för att förbrännas.
  • Ha en papperskorg i badrummet eller på dass. Avfall som våtservetter, snus, tops och mensskydd som spolas ner i toaletten blir en stor påfrestning på reningsverken och miljön. Våtservetter eller annat avfall i latrintunnan ställer till med stora problem i vår våtkompostanläggning och försvårar arbetet med att återföra näringen till jordbruksmark.
  • Färgrester och kemikalier lämnas till kommunens återvinningscentral (ÅVC).

Biologisk mångfald

Norrtälje kommun ska i sitt mark- och vattenägande ta stor hänsyn till biologisk mångfald samt arbeta för gynnande av biologisk mångfald i hela kommunen.

Norrtälje kommun har goda förutsättningar för en rik biologisk mångfald. Kombinationen av skärgård, sjöar, vattendrag, odlingslandskap och skogar i ett småskaligt landskap med kalkrika jordarter skapar goda förutsättningar för hög artrikedom. I ett internationellt perspektiv utgör skärgården den mest unika och skyddsvärda naturtypen i kommunen.

Norrtälje kommun ska i sitt mark- och vattenägande ta stor hänsyn till biologisk mångfald samt arbeta för gynnande av biologisk mångfald i hela kommunen.

Strategisk inriktning i korthet

  • Ett arbete för biologisk mångfald bidrar till att bevara ett rikt växt- och djurliv, men också till att skapa välbefinnande och ett rikt liv för våra kommuninvånare.
  • Ekologiska värden i ekologiskt känsliga och/eller värdefulla mark- och vattenområden ska alltid värnas och vid tillsyn, tillståndsprövning, förvaltning, planering och exploatering inte påverkas negativt.
  • Områden som inrymmer växt- och djurarter som är rödlistade ska värnas och skyddas.
  • Låt gräsklipparen vila! Klipp ett område där ni kan spela boll eller ha en filt utlagd, men låt resten växa och få slå ut i blom.
  • Ordna boplatser i din trädgård som exempelvis fågel- eller fladdermusholkar och bon för vilda pollinerare som humlor. Den som inte har egen trädgård kan ofta också, med markägarens godkännande,  göra detta inom allmänningar och naturmark.
  • Tidigt på våren behöver nyvaknande bin och humlor tillgång till mat, då är vissa växter extra bra att ha på balkongen eller i trädgården: vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn.
  • Anlägg ett fågelbad eller en damm. Alla småvatten är bra för mångfalden, särskilt insekter, fåglar och groddjur behöver vattenmiljöer.
  • Välj gamla sorters perenner och rosor istället för nya till trädgården. Äldre sorter har ofta mer mat för pollinerande insekter än moderna sorter som förädlats fram för en viss färg eller form, på bekostnad av produktionen av pollen och nektar.
  • Kompostera gammalt trädgårdsmaterial eller åk med det till återvinningscentralen. Släng det inte ute i naturen. Trädgårdsavfallet kan påverka miljön där det slängs negativt och bidra till spridning av främmande arter i vår natur.

Giftfri miljö

Norrtälje kommun ska arbeta med att minimera riskerna för att invånarna och miljön skadas av kemikalier.

I Norrtälje kommun har det historiskt bedrivits omfattande industriverksamhet med stor påverkan på närmiljön såsom exempelvis järn- och stålmanufaktur, gruvdrift och träimpregnering. I hela Stockholms län finns idag uppgifter om cirka 12 000 identifierade förorenade områden, varav 825 områden ligger i Norrtälje kommun.

Barn är särskilt känsliga för exponeringen av hälsofarliga ämnen. Detta beror framförallt på att barn är under utveckling och hormonsystemen därmed är känsligare. Men också att barn, i förhållande till kroppsvikten, äter och dricker mer än vuxna och därmed exponeras mer av eventuella farliga kemikalier. Barns hälsa och miljön där barn vistas bör därför ha ett särskilt fokus i arbetet för en giftfri miljö.

Norrtälje kommun ska arbeta med att minimera riskerna för att invånarna och miljön skadas av kemikalier.

Strategisk inriktning

  • Genom tillsyn, tillståndsprövning, verksamhetsutövning, planering och exploatering ska Norrtälje kommun se till att riskerna för att invånarna eller miljön skadas av kemikalier minimeras.
  • Kemikaliekrav i upphandling används som ett verktyg för att öka kunskapen om farliga ämnen och möjliggöra att farliga ämnen byts ut, men också för att stimulera innovation och utveckling.
  • Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten. Se till att inga överblivna färgrester, kemikalier lösningsmedel eller läkemedel hamnar i avloppet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler och läkemedel ska lämnas tillbaka till apoteket.
  • Välj miljömärkta produkter när du handlar för att bidra till mindre miljöfarliga utsläpp och färre hälsofarliga ämnen i dina vardagsprodukter.
    Välj gärna ekologiskt och/eller lokalproducerad mat för att bidra till mindre utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen.
  • Välj biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen. Tvätta aldrig bilen hemma på gatan, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmsta vattendrag. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Om du inte har tillgång till en biltvätt så är det minst dåligt att tvätta bilen på en gräsyta.
  • Använd inte giftiga kemikalier för att bekämpa skadedjur eller ogräs i trädgården.

Vatten

Norrtälje kommuns arbete ska följa vattenförvaltningen. Kommunens vattenförekomster ska uppnå god ekologisk och kemisk status senast 2021 eller 2027 och ingen av vattenförekomsternas status ska försämras.

I Norrtälje kommun finns över 300 sjöar, sju större vattendrag, många havsvikar och ett stort hav med närmare 11 000 öar. 187 av vattnen är klassade som så kallade vattenförekomster som omfattas av EU:s vattendirektiv och det åtgärdsprogram som upprättats för Norra Östersjöns vattendistrikt.

Med statusklassningarna som utgångspunkt har miljökvalitetsnormer fastställts för vattenförekomsterna. 

Kommunen har krav på sig att i sin verksamhetsutövning se till att uppnåendet av miljökvalitetsnormerna inte äventyras. 75 % av kommunens ytvattenförekomster uppnår idag ännu inte god status. Kommunens ytvatten är framförallt hotade av övergödning, metaller och miljögifter samt fysisk påverkan medan grundvattenförekomsterna är utsatta för ett högt exploaterings- och påverkanstryck. I ljuset av de risker som följer av att kommunen har ett kustområde med en omfattande färje- och fartygstransporter, är etableringen av ett gott oljeskydd också av stor vikt.

Strategisk inriktning

Norrtälje kommuns arbete ska följa vattenförvaltningen. Kommunens vattenförekomster ska uppnå god ekologisk och kemisk status senast 2021 eller 2027 (målet är att alla vattenförekomster ska uppnå normen ”god status”, för en del av vattenförekomsterna är målet att god status ska uppnås till år 2021 medan målåret för andra vattenförekomster är 2027) och ingen av vattenförekomsternas status ska försämras.

I Norrtälje kommun pågår ett arbete med att ta fram en Vattenplan för hela kommunen. Vattenplanen är det övergripande styrdokumentet för hur Norrtälje kommun ska bidra till att uppnå EU:s vattendirektiv, med målsättningen om god vattenstatus i alla vattenförekomster.

Vattenplanen syftar till att tydliggöra:

  • Hur Norrtälje kommun ska bidra till att god status enligt EU:s vattendirektiv uppnås i kommunens alla vattenförekomster. 
  • Hur hållbar vattenplanering kan bidra till att säkra viktiga miljömässiga, sociala och ekonomiska värden för framtidens vatten.
  • Hur intressenter i samhället kan bidra i vattenförvaltningsarbetet. 
  • Hur kommunkoncernen utvecklar, prioriterar, finansierar, genomför och följer upp arbetet med kostnadseffektiva åtgärder och hållbar vattenplanering i en förvaltningsövergripande organisation och plattform. 
  • Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Skräp i toaletten kan orsaka dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar, ibland med bräddning av orenat avloppsvatten som följd.
  • Se till att inga miljöfarliga ämnen, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel hamnar i avloppet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.
  • Lämna tillbaka gamla oanvända mediciner till apoteket.
  • Välj biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen. Tvätta aldrig bilen hemma på gatan, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmsta vattendrag. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Om du inte har tillgång till en biltvätt så är det minst dåligt att tvätta bilen på en gräsyta.
  • Spara på vattnet! Oavsett om du har enskilt, samfällt eller kommunalt vatten ska du vara extra varsam med din vattenanvändning i perioder med låga grundvattennivåer. Minskad vattenanvändning bidrar också till lägre energiförbrukning.

Läs miljö- och klimatstrategin i sin helhet (pdf)

Senast ändrad: 2024-02-15