Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunstyrelsen i korthet 6 maj 2024

7 maj 2024

Här är några av de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde måndag 6 maj 2024.

Huvudmannaskap för förorenat område Edsbro masugn

Edsbro masugn är ett riskklass 1-förorenat område, enligt Naturvårdsverket, vilket innebär en mycket stor risk för hälsa och miljö. Eftersom inga ansvariga verksamhetsutövare finns kvar, har Länsstyrelsen utsett detta som ett prioriterat projekt för statliga bidrag.

Länsstyrelsen startade utredningar av området mellan 2018–2019 och kommunens Tekniska kontor har slutfört huvudstudien med stöd av bidragsmedel. Nu är området redo för nästa steg som innefattar att förbereda åtgärder för att sanera området.  Kommunen, via kommunstyrelsekontoret och samhällsbyggnadskontoret, föreslås nu att ta på sig huvudmannaskapet och ansöka om ytterligare statliga medel för att förbereda saneringen av området

Utreda förutsättningarna inklusive placering för en inomhusfotbollshall

I Norrtälje kommuns styrdokument Mål och budget 202–2026 får fastighetskontoret i uppdrag att utreda placering för en inomhusfotbollshall. Fem möjliga områden i Norrtälje har setts över tillsammans med kultur- och fritidskontoret. Utifrån förutsättningar kopplat till detaljplan och negativa/positiva konsekvenser anser arbetsgruppen att tre placeringar är intressanta att jobba vidare med. En möjlig placering kan vara vid Lindholmen, en vid den befintliga bandyplanen på Sportcentrum samt en plats på Campusområdet.

Uppdrag: Utreda hur arbetet med att nyttja statsbidrag, EU-bidrag och andra externa delfinansieringsmöjligheter kan utvecklas.

I Mål och budget 2024–2026 har Kommunfullmäktige beslutat att ge ett uppdrag till kommunstyrelsekontoret om att utreda hur arbetet med att nyttja statsbidrag, EU-bidrag och andra delfinanseringsmöjligheter kan utvecklas. Uppdraget beskriver möjliga finansieringskällor samt redogör för en övergripande analys av Norrtälje kommuns arbete med statsbidrag. Nu har uppdraget avslutats och redovisningen visar på möjliga förbättringsåtgärder och föreslår nya arbetssätt och rutiner för att förbättra arbetet med extern finansiering.

Förbättringar som föreslås är bland annat en utökad omvärldsbevakning som är väl förankrad i verksamheten, där utvecklingsprojekt och investeringar aktivt kontrolleras om de kan finansieras med EU- eller statsbidrag. Utredningen påvisar hur organisationen kan möjliggöra för högre grad av finansiering via stads- och EU-bidrag.