Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Emil utreder förutsättningarna för företagsetablering i Hallstavik

14 mars 2024

I Hallstavik finns ett drygt 100 hektar stort område som pekats ut i översiktsplanen som intressant för verksamhetsmark. Rakt över fastigheten går en kraftledning direkt från Forsmark och i närheten finns både järnväg och hamn, lämpligt för godstrafik. Ett till synes perfekt läge för en energikrävande verksamhet. Nu ska en förstudie utreda områdets lämplighet.

Projekledare Emil, en man i trettioårsåldern med rött hår, skägg och blå skjorta med kaktusar, monterad på en bild av ett ankare med texten Hallstavik

En förstudie är en förutsättningslös utredning av ett område, utifrån en specifik frågeställning. En förstudie behöver inte följa någon formell process, utan kan göra de utredningar och analyser som behövs för just det området och den aktuella frågeställningen. Det är ett kostnadseffektivt sätt att se om det är lämpligt att gå vidare med fortsatt planering och utredning av området.

Intervju med projektledare för förstudie i Hallstavik

Emil Ödegaard Jacobsson är projektledare för en förstudie som ska utreda om ett område på drygt 100 hektar kommunal mark i Hallstavik kan vara lämplig för att etablera en eller flera stora verksamheter.

Emil, varför vill man göra en förstudie precis här?

Området har pekats ut i översiktsplanen som intressant för etablering av företag. Det finns god tillgång till elektricitet i Hallstavik och det går en kraftledning direkt från Forsmark till det här området. Dessutom har Hallstavik goda förutsättningar för godstrafik och en strategisk placering i länet, så det finns många skäl att ta fram lämplig mark för verksamhetsetablering i området. Genom en förstudie är vi redo för framtida förfrågningar från näringslivet.

Karta som visar Hallstavik och markerar den aktuella fastigheten som förstudien arbetar med.

Bild: Karta över utredningsområdet i mörklila, och ett större influensområde som förstudien omfattar.

Vad ska den här förstudien utreda?

I den här förstudien kommer vi bland annat titta på om marken överhuvudtaget är lämplig att bygga på, om det finns naturvärden som vi måste hänsyn till och vilken effekt en företagsetablering skulle få på samhället runtomkring. Och så kommer vi titta på vilka behov en sån här verksamhet kan tänkas ha, och om platsen kan fylla de behoven. I det arbetet har vi bland annat haft kontakt med andra kommuner som haft stora företagsetableringar och tagit del av deras erfarenheter. Det har varit väldigt lärorikt!

Måste det vara en stor verksamhet som etablerar sig?

Vi har inga direktiv om att planera för en viss sorts verksamhet utan utreder förutsättningarna på ett brett plan. Oavsett om det är en stor verksamhet eller flera små som vill etablera sig så finns det behov av verksamhetsmark i Hallstavik.

Vad har ni kommit fram till hittills?

Arbetet har pågått sedan mitten av januari och vi har redan kommit fram till massor. En stor del av marken består av berg, vilket är det bästa att bygga på. Däremot är det ett område med torv och våtmark som går rakt över fastigheten. Det är instabilt som underlag och dessutom finns det naturvärden i de markerna man kan vilja ta till vara på, så vi måste kika vidare på om vi kan överbrygga en del av denna mark för att binda ihop fastighetens olika delar. Sen har vi sett att vi troligen behöver ordna en ny väg för att ta sig till området, då vägen som finns idag är smal och går rakt genom ett bostadsområde, så den är inte lämplig att använda.

Vad kommer det här leda till?

Om förstudien kommer fram till att fastigheten är lämplig för etablering av verksamheter kan vi gå vidare med formella processer, som planbesked och detaljplaneprocess. I de processerna kommer antagligen ytterligare utredningar behöva göras, men i och med förstudien kommer vi ha stor del av arbetet förberett.

Vad betyder det här för Hallstavik?

Att ett stort företag etablerar sig i Hallstavik kan innebära arbetstillfällen både under byggtiden och när verksamheten är igång och leda till många positiva synergieffekter för orten och dess invånare.

Hur ser tidplanen ut?

Redan i slutet av mars ska vi lämna en första rapport om markens lämplighet. Om den inte säger att det är uppenbart väldigt olämpligt att bygga här ska vi gå vidare och göra en naturvärdesinventering i sommar, då en sådan måste göras på sommaren. Hela förstudien ska vara klar och rapporteras till samhällsbyggnadsutskottet i september. Om vi kommer fram till att just den här marken är olämplig så har vi pekat ut ett ganska stort område, så då kan vi titta vidare på andra fastigheter runtomkring.

Om jag har en verksamhet som jag är intresserad av att etablera i Hallstavik, var vänder jag mig då?

Då kontaktar du näringslivsavdelningen!