Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunstyrelsen i korthet 4 december 2023

5 december 2023

Här är referat av några av de 48 ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde måndag den 4 december 2023.

Tilläggsbudget 2024 för Norrtälje kommun

Regering ökade det generella statsbidraget till kommuner och regioner i sin budgetproposition den 20 september med 10 miljarder kronor. Av dem kommer cirka 43 miljoner kronor tillfalla Norrtälje kommun. På grund av att antalet invånare i kommunen idag bedöms bli lägre än prognosen när kommunens budget beslutades i juni i år, beräknas skatteintäkterna 2024 bli 13 miljoner kronor lägre än budgeterat. Kommunfullmäktige beslutade att förslå kommunfullmäktige att lägga:

  • 24,4 miljoner kronor till kommunstyrelsen medel för oförutsedda utgifter
  • 13 miljoner kronor för att täcka den minskade skatteintäkten
  • 2,7 miljoner kronor på utbildningsnämnden
  • 1 miljon kronor till kommunstyrelsen medel till förfogande
  • 1 miljon kronor till socialnämnden (för en tjänst på K8)
  • 1 miljon kronor till kultur- och fritidsnämnden (förstärkningsbidrag till Naturvårdsstiftelsen, 4H och Science center)
  • 0,8 miljoner kronor till kommunstyrelsekontoret för kritisk kommunikation och incidenthantering.

Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige 18 december.

 

Höjd VA-taxa och avfallstaxa 2024

För att täcka de ökade kostnaderna för VA i kommunen har styrelsen för det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) beslutat att föreslå en ökning av både anläggningsavgiften och brukningsavgifterna för VA med 30 procent. Kommunstyrelsen fattar samma beslut.

För att utveckla avfallshanteringen och täcka nödvändiga kostnader för NVAA:s avfallsverksamhet behöver även avfallstaxan höjas från och med januari 2024. Taxan föreslås att höjas med mellan sju och tolv procent för avfallshämtning. Det är framför allt kraftigt höjda index och kostnadstäckning som påverkar ökade kostnader. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige 18 december.

Beviljade medel från Trygghetsfonden

Norrtälje kommuns trygghetsfond finns till för de föreningar som vill bidra till att Norrtälje blir Sveriges tryggaste kommun senast år 2030. Totalt finns en miljon kronor avsatta för trygghetsfonden år 2023 och drygt 830 000 kronor fanns kvar till höstens ansökningsperiod där det kommit in 14 ansökningar.

Kommunstyrelsen beslutade att bevilja sju av ansökningarna med totalt 282 000 kronor. För att fler föreningar ska söka och kunna få medel ur fonden ger kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att under 2024 revidera trygghetsfondens riktlinjer.

Förening

Beviljat belopp

Väddö-Veda samfällighetsförening 35 000 kr
Edsbro IF 25 000 kr
Spillersboda fastighetsägarförening 26 000 kr
SeniorNet 50 000 kr
The Foundation 100 000 kr
Föreningen Sättra Byhus 21 000 kr
Ankaret Futsal 25 000 kr

Inrätta ett lokalt brottsförebyggande råd

Den nya lagen ”om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” slår fast att varje kommun ska verka för att strategiska brottsförebyggande frågor hanteras i ett särskilt forum där utöver kommunen även relevanta aktörer ingår. Därför beslutade kommunstyrelsen att förvaltningen ska ta fram en arbetsordning för ett lokalt brottsförebyggande råd och kalla till ett inriktande möte innan nästa kommunstyrelsemöte.

Utökade investeringsmedel för Norrtälje hamn

Kostnaderna för byggnationen av etappen G3 i Norrtälje hamn har ökat på grund av att förändrade marknadsförutsättningar. Detta beror främst på yttre faktorer som pandemin, det ryska anfallskriget i Ukraina, inflationen och att svenska kronans värde har gått ner. Därför beslutade kommunstyrelsen att föreslå att kommunfullmäktige beviljar ytterligare 173 miljoner kronor i investeringsanslag för den sista etappen av Norrtälje hamn. Kommunfullmäktige har tidigare beviljat 596 miljoner kronor för etapp G3. Hela investeringen beräknas täckas av markförsäljningar i Norrtälje hamn. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige 18 december.

Beslut om fördjupning av översiktsplan för Rimbo

Förutsättningar för att bygga i Rimbo, tillsammans med ett ökat intresse att bygga där har resulterat i ett behov av att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo (FÖP). Förslaget har varit ute på samråd hösten 2021 och granskning våren 2023. Planen ska nu antas och ersätter den gällande planen från 2010. Kommunstyrelsen beslutade att föreslå att kommunfullmäktige beslutar att anta den nya FÖP:en för Rimbo. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige 18 december.

Stärka service till företag

Förvaltningen har i enlighet med uppdrag i kommunstyrelsens verksamhetsplan 2023–2025 tagit fram en handlingsplan för kompetensutveckling av tjänstepersoner med företagskontakter för att ytterligare stärka service och vägledning. Kommunstyrelsen beslutade att anta handlingsplanen.