Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunfullmäktige i korthet 18 december

18 december 2023

Årets sista kommunfullmäktige gick av stapeln 18 december på Sportcentrum. Här är några av de ärenden som hanterades.

Domarklubba i trä som slår ner i en lagbok

Här är några av de ärenden som hanterades på Kommunfullmäktige måndag den 18 december på Sportcentrum i Norrtälje.

Tilläggsbudget 2024 för Norrtälje kommun

Norrtälje kommuns politiska ledning (M), (SD), (L) och (KD) har lagt förslag till Tilläggsbudget 2024 till Mål och budget 2024–2026. Kommunfullmäktige fastställde taxor och avgifter 2024 för 27 bilagor.

Alla bilagor finns i tjänsteutlåtandet (forum.norrtalje.se)

Om Mål och budget

Mål och budget är Norrtälje kommuns främsta styrdokument och innehåller kommunfullmäktiges inriktning och uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna samt kommunalförbundet och de kommunala bolagen. Mål och budget beskriver bland annat hur skattemedlen ska användas, vilka prioriteringar kommunen väljer att göra och vad kommuninvånarna kan förvänta sig av kommunen framöver. I Mål och budget bestäms budgetramar, övergripande mål, skattesats samt hur resurser ska fördelas.

Läs mer

Mål och budget 2024–2026

Beslut om antagande av fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

På sammanträder antog Kommunfullmäktige fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo.

Kommunstyrelsekontoret fick i uppdrag att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo i september 2017. Den nuvarande fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo antogs 2010. Förutsättningar har förändrats och tillsammans med ett ökat intresse att bygga i Rimbo har det resulterat i ett behov att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo. Förslaget har varit ute i samråd hösten 2021 och granskning våren 2023. Planen har nu antagits och ersätter den gällande planen för 2010.

Läs mer:

Tjänsteutlåtande: Beslut om antagande av FÖP Rimbo (forum.norrtalje.se)
Fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo (handling för antagande)

VA-taxa 2024 för Norrtälje kommun

Styrelsen för Norrtälje Vatten och Avfall AB fattade vid sitt styrelsemöte den 17 oktober beslut om att föreslå för kommunfullmäktige att höja brukningsavgifterna och anläggningsavgiften.

För att täcka VA-verksamheten ökade kostnader bedömer Norrtälje Vatten och Avfall AB att avgifterna i VA-taxan behöver höjas från den 1 januari 2024. Förslaget är att brukningsavgifterna förslås höjas med 30% för fasta och rörliga avgiftsparametrar, nivån är exklusive extern finansiering. Anläggningsavgiften föreslås höjas med 30%. Kommunfullmäktige fattade beslut om att anta höjningen av VA-taxan från 1 januari 2024.

Läs mer:

Läs mer om VA-taxa 2024 för Norrtälje kommun (forum.norrtalje.se)

Utökade investeringsmedel för Norrtälje hamn

Kostnaderna för byggnationen av etappen G3 i Norrtälje hamn har ökat på grund av att förändrade marknadsförutsättningar. Detta beror främst på yttre faktorer som pandemin, det ryska anfallskriget i Ukraina, inflationen och att svenska kronans värde har gått ner. Därför beslutade kommunfullmäktige att bevilja ytterligare 173 miljoner kronor i investeringsanslag för den sista etappen av Norrtälje hamn. Kommunfullmäktige har tidigare beviljat 596 miljoner kronor för etapp G3. Hela investeringen beräknas täckas av markförsäljningar i Norrtälje hamn.

Läs mer:

Läs mer om utökade investeringsmedel för Norrtälje hamn (forum.norrtalje.se)

Handlingar och webb-tv

Alla handlingar för kommunfullmäktiges sammanträde 18 december. (forum.norrtalje.se) 

Webb-tv kommunfullmäktige 18 december 2023 (quickchannel.se)

För dig som vill veta mer

Handlingar, protokoll, mötestider, webb-tv och ledamöter på våra sidor om kommunfullmäktige.