Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Yrkesevent för niondeklassare lockade många

19 oktober 2023

Fordon, bageri, frisör, naturbruk, vård och bygg. Det är några av de många yrkesprogram som finns för blivande gymnasieelever att välja i Norrtälje. Den 18 oktober bjöds kommunens niondeklassare in till ett yrkesevent för att lära sig mer och och uppleva utbudet av program.

Yrkesevent Rodengymnasiet, Carl Wahréns gymnasium och Skärgårdsgymnasiet.

Vecka 42 är yrkesutbildningens vecka i Sverige. Det uppmärksamdes genom att Rodengymnasiet, Skärgårdsgymansiet och Carl Wahrens gymnasium bjöd in till ett event den 18 oktober. Syftet var att sprida kunskap om olika yrken och skapa intresse inför gymnasievalet. Elever i årskurs 9 var tillsammans med mentorer och studie- och yrkesvägledare välkomna att mingla och prova på olika yrken.

Gemensamt event för yrkesutbildningar

Eventet hölls vid Rodengymnasiet yrkesprograms och Skärgårdsgymnasiets lokaler i Norrtälje.  Eleverna fick träffa gymnasieelever, lärare, företag och branschorganisationer. De erbjöds guidning av lokaler och aktiviteter och bjöds på grillade hamburgare.

På platsen kunde eleverna bland annat testa olika maskiner, prova lastbilssimulator, delta i en spiktävling, baka, styla hår, testa en HLR-docka samt delta i olika tävlingar och frågesporter. 

Enormt utbud av program

Uppskattningsvis kom mellan 200-300 niondeklassare till onsdagens event.

– Det var jättekul att så många visade intresse. Också kul att våra gymnasieskolor går ihop och gör det här tillsammans. Det är yrkesutbildningarna som är i fokus. Ungdomarna i Norrtälje har ett enormt stort utbud att välja bland, säger Victoria Lagh, rektor på Skärgårdsgymnasiet i Norrtälje.

För dig som vill veta mer

Här kan du läsa mer om gymnasieskolorna i Norrtälje kommun:

Hitta gymnasieskolor och anpassade gymnasieskolor (norrtalje.se)