Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Gunnar Brusewitz 100 år – Det förändrade landskapet

Norrtälje konsthall är glada att i samarbete med Norrtälje Naturcentrum presentera utställningen Gunnar Brusewitz 100 år - Det förändrade landskapet. Utställningen visas 13 april – 1 juni 2024. Vernissage och invigning är 13 april klockan 12.00–16.00 på Norrtälje konsthall.

Svartvit bild med en herre som sitter och tecknar i en bok med vita sidor. På skrivbordet står även kaffekoppar. Mannen har vitt hår och glasögon.Fotograf: Roine Karlsson

I år är det hundra år sedan Gunnar Brusewitz föddes. Norrtälje konsthall i samarbete med Norrtälje Naturcentrum uppmärksammar detta i en stor utställning med ca 100 verk. Utställningen vill visa på hans unika konstnärskap som genom ord och bild fångat den svenska naturen och samtidigt skildrat den i ett brett kulturhistoriskt perspektiv. Han var en mästare i att med snabba linjer fånga djurens rörelser, fåglars flykt och naturens olika skeenden.

I hans nästan dagliga iakttagelser av naturen, särskilt från det uppländska kulturlandskapet och från Lisinge vid sjön Sparren där han bodde och verkade skildras ett landskap i förändring. ”Vad händer med naturen”? Var en återkommande fråga som Gunnar Brusewitz ställde sig redan på 60 talet.

Han oroade sig över ett odlingslandskap som inte vårdades, en skog som brukades för hårt, och för naturtyper och arter som hotades till sin existens. Han uppmanade oss till att värna vår biologiska mångfald och att skydda det vi riskerar att gå miste om. Samtidigt fanns en fascination över hur fint naturen tar tillbaka det som människan förändrat som i teckningar med ett minne av ett hus med spår efter en husgrund, övergivna torp och äppelträd. Hans essäistiska naturprosa beskriver och utforskar naturen som den iakttagande konstnär han är. Ur hans stora produktion om flera tusen målningar och teckningar har vi valt att fokusera på bilder från Roslagen samt olika texter av Gunnar Brusewitz som tidigt visar på hur människans brist på hänsyn för naturen kan leda till rubbningar i ekosystemen.

”Jag skulle önska att man genom lagstiftning och stödåtgärder kunde bevara rimliga arealer av det mångformiga odlingslandskapet, både av ekologiska, kulturella och estetiska skäl. Vår generation har inte rätt att utplåna en viktig fas i odlingshistorien och därmed klippa av banden med vårt förflutna. Kommande generationer skall inte behöva stå främmande för ord som hage, äng, glänta och andra traditionella begrepp. Det är en del av vårt kulturarv.”

 

Gunnar Brusewitz, slutord ur boken Det föränderliga landskapet.

Om Gunnar Brusewitz

Gunnar Brusewitz föddes 1924 i Ekerö, Stockholms län. Under många år och fram till sin död 2004 var han bosatt i Lisinge utanför Rimbo. Brusewitz var kanske mest känd som bildkonstnär och tecknare men också en mycket uppskattad skildrare av naturen i ord genom sitt författarskap. Via studier i skulptur, måleri och grafik 1941–45 studerade han vid Kungliga Akademien för de fria konsterna 1949. Han var medarbetare på en mängd olika tidningar, exempelvis Stockholms-Tidningen, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning. Som medarbetare i Sveriges Radio-TV gjorde han många uppskattade naturfilmer och han medverkade även i programmet Korsnäsgården från 1968. Brusewitz utformade också diplomen till Nobelpriset i litteratur mellan åren 1963 och 1988. 

Visningar i utställningen

20/4 Lördagsvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl.12:15.
24/4 Lunchvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl. 12:15.
4/5 Lördagsvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl.12:15.
8/5 Lunchvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl. 12:15.
18/5 Lördagsvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl.12:15.
22/5 Lunchvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl. 12:15.
25/5 Lördagsvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl.12:15.
1/6 Lördagsvisning i utställningarna. Samling i receptionen kl.12:15.

Föreläsningar

Varje föreläsning kräver förbokning. Du hittar alla eveneman här (tickster.se). Vissa evenemang har fritt inträde och andra har inträde. Har du årskort på Norrtälje konsthall så går du på alla evenemang utan kostnad. 
Behöver du hjälp med att boka eller har övriga frågor?


Kontakta Norrtälje konsthall via konsthall@norrtalje.se eller ring tisdag-lördag mellan 12-16 på 0176 714 09 så hjälper vi dig.

17/4 Föreläsning: Charlotte Brusewitz ”Om sin Pappa”. kl.18-19
Möt Gunnar Brusewitz dotter Charlotte i ett föredrag där hon berättar mer om sin Pappa och vad som inspirerade honom i ord och bild.
Plats: Norrtälje konsthall.
Boka din plats och biljett här (tickster.se).

7/5 Föreläsning med Lars Emmelin - Om boken Det föränderliga landskapet och samarbetet med Gunnar Brusewitz. kl.18-19:30.

Boken ”Det föränderliga landskapet” (1985) är resultatet av ett forskningsprojekt där Lars Emmelin tillsammans med Gunnar Brusewitz utvecklade metoder för "landskapsframtider". Projektet hade mottot: För att tala om framtiden måste vi se den! De metoder som Gunnar och Lars arbetade fram har också använts för landskapsscenarios i Norge, Danmark, Nederländerna och England. Lars kommer till Färsna för att berätta om samarbetet med Gunnar och om landskapets utveckling.

Lars har varit professor i miljövetenskap och planering vid Universitetet i Trondheim, SLU och Blekinge tekniska högskola. Han har arbetat med kulturlandskapets utveckling i Sverige och Norge och med naturvård och naturturism i fjällen och på Svalbard.

Plats: Färsna gård, Norrtälje naturcentrum.
Boka din plats och biljett här (tickster.se).


14/5 Föreläsning: Fredrik Sjöberg. kl. 18:30-19:30.
Norrtälje konsthall och biblioteken i Norrtälje bjuder in till en föreläsning med biologen och författaren Fredrik Sjöberg. Fredrik kommer på ett personligt vis berätta om konstnären och författaren Gunnar Brusewitz, samt om förhållandet mellan människa och natur.
Plats: Norrtälje stadsbibliotek.
Boka din plats och biljett här (Bibliotekets hemsida).


15/5 Föreläsning: Eva Lundin: Gunnar Brusewitz - formgivare med Nobeluppdrag, kl.18-19.
Välkommen till en föreläsning om Gunnar Brusewitz formgivning av olika Nobeldiplom i litteratur. Den bygger på den konstvetenskapliga uppsatsen ”Att tolka och gestalta vetenskap och litteratur i konst” som beskriver arbetsprocessen bakom framtagandet av ett Nobeldiplom och vilka samarbeten som sker mellan konstnär, kalligraf och bokbindare samt en analys av både bild- och textkompositioner.
Plats: Norrtälje konsthall
Boka din plats och biljett här (tickster.se).


23/5 Samtal Elin Rydström & moderator Tobias Nilsson, kl. 18-19.
Norrtälje Kommun uppmärksammar Gunnar Brusewitz 100-årsjubileum och bjuder in till en kväll på Roslagsmuséet. Landskapsmodellen - produktion för bevarande av natur och kultur. Samtal med lantbrukaren Elin Rydström och naturvårdsinnovatören Tobias Nilsson.
Plats: Roslagsmuseet.
Boka din plats och biljett här (tickster.se).


24/5 Föreläsning: Henrik Ekman, kl. 18-19.
Drygt sextio år har gått sedan Rachel Carson öppnade världens ögon för miljöproblemen med sin bok Tyst vår. Och det hon beskrev från USA hände också i Sverige när gifter spreds på åkrarna.
En som rapporterade om det var Gunnar Brusewitz. Och det han skrev lästes av Henrik Ekman, då en ung fågelskådare som tillsammans med sina vänner cyklade ut till sjöar som Garnsviken om söndagarna. De såg också vad som höll på att hända, att gulsparvar och fasaner tystnade och att tornfalken slutade ryttla över strandängarna. Natur och miljö blev hans yrke och idag har han sammanfattat sextio år av miljöhistoria i boken ”Naturen vi ärvde – en miljöresa från tyst vår till het sommar”. 
Plats: Kulturscenen Opalen, Rimbo.
Boka din plats och biljett här (tickster.se). 


29/5 Föreläsning: Roine Karlsson & Christer Stighäll ”Resor med Gunnar”.
Möt fotografen Roine Karlsson och Christer Stighäll i en spännande föreläsning om deras många resor tillsammans med Gunnar Brusewitz.
Plats: Norrtälje konsthall.
Boka din plats och biljett här (tickster.se).

 

Senast ändrad: 2024-04-12