Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Miljö, klimat och natur

Skötsel av skyddsvärda träd

På flera platser i kommunen pågår friställning av gamla ekar och andra gamla skyddsvärda träd som en gång stått öppet, men som nu står igenväxta. Vi gör detta för att gynna en rik biologiska mångfald på kommunens mark. För att må bra vill eken ha sin trädkrona fri, med minst 5 meter till närmaste träd så att stammen blir solexponerad.

Bild som föreställer en skog i höstfärger

Visste du att en ek kan bli över 1 000 år gammal? Gamla och grova ekar utgör livsmiljöer för många arter och är mycket viktiga för att gynna en hög biologisk mångfald. Inget annat träd i Sverige har så många arter knutna till sig som eken. Närmare 1500 arter av insekter, vedsvampar och lavar har eken som sin främsta livsmiljö. Över 500 arter är idag så hotade att de riskerar att försvinna i takt med att gamla ekar försvinner. Här i Uppland är eken dessutom i sin nordligaste utbredning i Europa.

Norrtälje kommun har fått statliga pengar från Länsstyrelsen i Stockholms län för att genomföra detta. Pengarna kommer från Naturvårdsverket i det statliga arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP).

Lär dig mer om ekar och andra skyddsvärda träd på Länsstyrelsen i Stockholms läns webbplats.

Senast ändrad: 2024-02-15