Fler bilder från Norrtälje
#mittnorrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Elda utomhus

Det finns regler för när, var och vad du får elda utomhus. Här beskriver vi vad som gäller. Tänk på att kontrollera dagsaktuell brandriskprognos innan du eldar och att du alltid eldar under eget ansvar.

Dagsaktuell brandriskprognos får du på telefon 0176 28 42 00. 

Läs mer om brandriskprognosen längre ner på sidan.

När och var får jag elda utomhus

1 april - 30 september - Eldningsförbud inom detaljplanerat område
Under denna period är det av miljö- och hälsoskäl alltid förbjudet att elda (även i tunna) inom tätorterna och områden med sammanhängande bebyggelse. Förbudet gäller även om brandförsvaret tillåter eldning. Är du osäker på om du bor inom ett sådant område kan du höra av dig till Kontaktcenter

10 april - 31 augusti - Begränsad eldning utanför detaljplanerat område
Under denna period kan det råda begränsningar i tillåten eldning på grund av brandrisk. Kontrollera därför om eldningsförbud råder innan du eldar. Dagsaktuell brandriskprognos får du på telefon 0176 28 42 00. Läs mer om brandriskprognosen nedan. Är du osäker på om du bor inom ett sådant område kan du höra av dig till Kontaktcenter

Valborgsmässoeld 
Valborgsmässoeldar är alltid tillåtna om det inte är eldningsförbud enligt brandriskprognosen, se nedan. Här kan du läsa mer om vad som gäller för valborgsmässoeldar.

Om brandriskprognosen

Det finns tre nivåer som gäller för eldning utomhus. Vilken nivå som gäller just nu får du genom att ringa 0176 28 42 00. De tre nivåer som finns är:

1. Ej eldningsförbud - Brandförsvaret tillåter eldning under eget ansvar. Trots att brandförsvaret tillåter eldning kan kommunen ha förbjudit det av miljö- och hälsoskäl inom vissa områden. Vad som gäller i vår kommun kan du läsa om ovan under Eldningsförbud inom detaljplanerat område.

2. Eldning avråds
Räddningstjänsten avråder från eldning om det inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet, men det råder inte eldningsförbud. 

3. Eldning förbjuden
Förbudet omfattar eldning utomhus i hela kommunen och gäller tills annat meddelas. Anledningen till förbudet är att det är mycket torrt i markerna. Du får grilla på säkra grillplatser under förutsättning att du har tillgång till släckutrustning. All grillning ska ske med stor försiktighet och du har alltid eget ansvar för grillningen. En engångsgrill är inte en säker grillplats. 

Var extra försiktig då eldning är förbjuden eller avråds 

Både när eldning är förbjuden och när eldning avråds uppmanar Räddningstjänsten till extra stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som till exempel cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand. 

Vad får jag elda och inte elda?

Du får bara elda torrt trädgårdsavfall, som inte kan utnyttjas för kompostering, om det kan ske utan att andra människors hälsa skadas. Tänk på att det finns många människor som kan må dåligt av röken från din eldning!

Att elda avfall som exempelvis hushållssopor, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden. Avfall som du inte får elda är du välkommen att lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Ta gärna del av våra tips och råd för säkrare eldning utomhus

Du som eldar är alltid ansvarig

Oavsett om eldningsförbud råder eller inte så eldar du alltid på eget ansvar och är juridisk ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas enligt brottsbalken för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.

 

Mer information
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.