Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Ta vattenprov

I den här guiden beskriver vi hur du kan gå tillväga för att beställa analys av ditt dricksvatten.

Steg i guiden:

'

Bra att veta

Egen eller delad dricksvattenbrunn

Har du en egen eller delad dricksvattenbrunn är det viktigt att vattnet provtas regelbundet. Var extra noggrann med att provta om små barn dricker vattnet. Små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen i vatten, till exempel fluorid, bly, koppar och nitrit. På Livsmedelsverkets webbplats  kan du läsa vilka rekommendationer de har för provtagning av dricksvatten.

Om du har anlagt en ny brunn
Om du har anlagt en ny brunn bör du kontrollera vattenkvaliteten efter någon månads användning. Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden och problem kan finnas i dricksvattnet utan att du märker förändringar i vare sig smak, lukt eller färg.

Livsmedelsverksamheter och föreningar

Har du en livsmedelsverksamhet, med egen dricksvattenbrunn, är du skyldig att provta vattnet enligt Livsmedelsverkets föreskrifter SLVFS 2001:30. Samma regler gäller för en förening med gemensamt vatten där förbrukningen är minst 10 kubikmeter per dygn eller att minst 50 personer är anslutna till vattenverket. 

Kommunalt vatten

Har du kommunalt vatten provtas det regelbundet av vår driftentreprenör, Veolia AB

Förberedelser

Som konsument avgör du själv vilket analysföretag du vill anlita för din dricksvattenanalys. Hör av dig till företaget för information om provtagning och kostnader.

Tänk på att välja ett företag som är ackrediterat!

Vi är inlämningsställe för prover som ska analyseras av Alcontrol

Vi har avtal med analysföretaget Alcontrol vilket innebär att kommunhuset är ett av deras inlämningsställen för tagna dricksvattenprover. Det innebär att, om du har vattenprover som ska till Alcontrol för analys kan du lämna in dem till oss så skickar vi dem kostnadsfritt till företaget. Om du väljer att lämna in proverna till oss behöver du alltså inte köpa en returfrakt när du beställer din provtagningsutrustning från Alcontrol.

Kommande steg i guiden gäller om du anlitar Alcontrol för vattenanalys. Väljer du ett annat analysföretag kontaktar du dem för att få anvisningar om provtagning, transport, kostnad med mera.

Beställ provtagningsutrustning

Du kan beställa ditt analyspaket via Alcontrols webbshop. De skickar då hem provtagningsutrustning och anvisningar till dig. Utförliga anvisningar om beställning finns på deras webbplats.

Beställ rätt provtagningspaket!
Om du ska provta vattnet i en livsmedelsverksamhet (med egen brunn) eller ett gemensamt vatten (där minst 50 personer är anslutna, eller mer än 10 kubikmeter tas ut) är det viktigt att du beställer ett provtagningspaket utifrån Livsmedelsverkets föreskrifter SLVFS 2001:30.

Lämna in vattenproverna

Du kan lämna in dina tagna dricksvattenprover till oss i kommunhuset på Estunavägen 14 i Norrtälje så skickar vi dem kostnadsfritt till Alcontrol. Observera tiderna för inlämning nedan och att vi bara tar emot dricksvatttenprov med tillhörande utrustning från Alcontrol. Har du frågor om inlämning av proverna kan du höra av dig till Kontaktcenter, telefon 0176 710 00.

Inlämningstider

  • September - april på helgfria måndagar, inlämning klockan 8.00-12.45.
  • Maj - augusti på helgfria måndagar och torsdagar, inlämning klockan 8.00-12.45.

Har du frågor kring kostnader och provsvaret så kontaktar du Alcontrol.

Följ anvisningarna för provtagningen

Tänk på att läsa anvisningarna för provtagningen noga, annars kan du få ett felaktigt provsvar. Observera särskilt noga anvisningarna när du bör fylla provtagningskärlen så att du inte fyller dem för lång tid innan de ska returneras till Alcontrol.

Har du frågor kring provtagningen kontaktar du Alcontrol.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.