Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Hunden Åke skapar lugn och trygghet på förskolan

10 november 2023

Barnen på förskolan Paletten har fått en ny kompis. Han heter Åke och hjälper till i undervisningen. Han finns också som ett stöd och en trygghet för dem som behöver det.

 

Liisa Bernadt är biträdande rektor på Norrtälje västra förskoleområde, hon är också sedan en tid tillbaka hundförare åt Åke – en 2,5-årig blandras som just nu gör sin praktik för att bli en social tjänstehund.

Att vara en social tjänstehund innebär i Åkes fall att jobba med förskolebarn. Han jobbar språkstärkande genom lek där barnen bland annat får bilda ord och sätta ihop sagor.

– Syftet är att vi ska kunna fånga upp barn som av olika anledningar har svårt med olika situationer och att koncentrera sig. Det är även bra för den psykiska hälsan, han bidra med ett lugn så att barn som exempelvis har ångestproblematik enklare kan känna glädje och ta till sig av undervisningen, säger Liisa och fortsätter:

– Framför allt ska han sprida glädje, motivation, lugn och trygghet hos barnen, säger Liisa.

Liisa Bernadt, biträdande rektor för Palettens förskola tillsammans med hennes hund, som jobbar som social tjänstehund på förskolan.

Bild: Liisa med förskolehunden Åke som är en 2,5-årig blandras mellan pudel, malteser, yorkshire terrier, jack russell. 

Åke har även lärt sig alternativ kommunikation, han kan några vanliga TAKK-tecken (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation), som "sitt", "ligg" och "snurra".

– Tanken är att han kunna ta kommandon från alla våra barn, även de ickeverbala, säger Liisa.

Hur går det till när man tar in en hund på en förskola?

– Hunden måste vara utbildad, det krävs lämplighetstest. Vi har även ett arbetsmiljöansvar, man behöver kartlägga allergier och hundrädslor hos anställda och barn. Vi har också speciella hundzooner och strikta hygienrutiner.

Liisa berättar att Åkes närvaro har haft en positiv inverkan på förskolebarnen

– De får ett lugn och trygghet, säger hon.

För dig som vill veta mer

Här hittar du information om förskoleverksamheten i Norrtälje kommun:

Förskola och annan pedagogisk verksamhet (norrtalje.se)