Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Så kan du bidra till utvecklingen av Norrtälje kommun

11 september 2023

Den 15 september firar vi Internationella dagen för demokrati! Vi hyllar demokratin genom att berätta om hur du som invånare kan påverka och få insyn i Norrtälje kommun.

Svenska flaggan och Norrtäljes kommuns flagga.

Öppet rådhus

Du som vill kan varje fredag komma in och kika på Rådhuset i Norrtälje stad, som i vanliga fall är stängt, samt ta en fika och prata lite med dina folkvalda. Du kan fråga varför de gör som de gör eller berätta hur du tycker det ska vara. Nils Matsson (M), val- och demokratinämndens ordförande, hälsar dig välkommen. Representanter för kommunfullmäktiges partier är inbjudna.

E-förslag

Har du en bra idé som du tycker ska bli verklighet i Norrtälje kommun? Lämna ett e-förslag! Får ditt förslag minst 50 röster så hanteras det av en förvaltning som sedan skickar vidare ditt förslag till berörd nämnd, som tar beslut om huruvida ditt förslag går att genomföra eller inte.

Om e-förslag (norrtalje.se)

Tyck-till-appen

Har du ofta många tankar och åsikter om ditt närområde eller andra fysiska miljöer i kommunen passar appen bra för dig. Här kan du direkt i mobilen rapportera in skadegörelse, anmäla otrygga platser eller lämna e-förslag. Appen är gratis och du hittar den där appar finns.

Digital anslagstavla

På Norrtälje kommuns digitala anslagstavla publiceras aktuella anslag och kungörelser. Med andra ord kan du se korta politiska statusuppdateringar från nämnder och arbetsutskott. Ibland kan du även hitta möjligheter att lämna synpunkter, exempelvis på en bygglovsansökan som kommit in för en fastighet i ditt närområde.

Till Norrtälje kommuns digitala anslagstavla (norrrtalje.se)

Handlingar och protokoll

Om du verkligen vill sätta dig in i Norrtälje kommuns politik eller kanske bara undersöka ett ärende närmare är det här rätt plats för dig. Här kan du söka på handlingar från nämnder, arbetsutskott och så klart Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen.

Till handlingar, kallelser och protokoll (norrtalje.se)

Kontakt med förtroendevalda

Vill du komma i kontakt med en förtroendevald eller se vilka förtroendevalda som finns representerade i respektive nämnd eller utskott? Allt detta hittar du på norrtalje.se.

Till politik och förtroendevalda (norrtalje.se)

Öppna sammanträden

Visste du att du kan få insyn i vissa nämnder genom att besöka deras sammanträden? Som besökare får man inte uttala sig eller uttrycka sina åsikter, men du får möjlighet att på nära håll se hur arbetet i nämnderna går till och möjlighet att lyssna på debatter. Läs mer om varje nämnd för att se vad som gäller för just den. 

Till nämnderna i Norrtälje kommun (norrtalje.se)

Vad är Internationella dagen för demokrati?

Internationella dagen för demokrati inrättades av FN 2007 och uppmärksammades för första gången 2008. Just 15 september markerar det datum då IPU, internationella parlamentariska unionen, antog sin universella deklaration om demokrati. Deklarationen, från 1997, bekräftar demokratiska principer och en demokratisk regerings grunder och arbete.