Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nu rivs färjeterminalen i hamnen

13 september 2023

Nu pågår rivningen av den gamla färjeterminalen i Norrtälje hamn. Det innebär en tydlig milstolpe i arbetet med kommande hotell, bostäder och Hamnplan, Norrtäljes största torg.

Färjeterminalen, en brun tegelbyggnad. En bild från nutid före rivningen och en arkivbild i svartvitt.

Den gamla färjeterminalen vid Norrtälje hamn har en rik historia. Byggd på 1960-talet tjänade den som en viktig förbindelsepunkt till Finland. Under åren 1969-1970 fördubblades piren och terminalen för att rymma den växande trafiken. Men mindre än tio år senare avvecklades verksamheten. När hamnområdets omvandling påbörjades flyttade projektgruppen in i lokalerna.

Arkivbild från färjeläget i Norrtälje hamn

Bilden: arkivbild över färjeläget i Norrtälje hamn.

Terminalen har varit en uppskattad kontorsplats, både för den nostalgiska atmosfären men framförallt för de stora projektytorna. Under åren har det tagits emot många besökare för öppet hus, workshops och studiebesök. Nu när rivningen är på gång, är det naturligtvis med blandade känslor.

Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling, var med redan när projektet flyttade in i färjeterminalen.

– Det känns både kul att vi kommit så långt att vi börjar bygga i den här delen av hamnen men också lite ledsamt, vi har verkligen uppskattat den här byggnaden och dess läge mitt i projektet. Efter att vi river kommer vi att sanera marken och gräva bort spåren av den gamla verksamheten. Sedan flyttar projektkontoret till bodar ungefär 150 meter nordost om den nuvarande platsen, så vi stannar i projektområdet, säger Carolina.

Carolina Sahlén framför den gamla färjeterminalen i hamnen

Bilden: Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling

Material får leva vidare

En del av det gamla materialet kommer att återanvändas och tas vara på. Granitplattor, glaspartier, vissa dörrar och vitvaror kommer att ges nytt liv i framtida projekt. Färjeterminalens tullskylt och fasadklocka är donerat till Roslagsmuseet för att bevaras som en del av historien.

En grön och röd tullskylt och en blå och vit klocka på fasaden av den gamla färjeterminalen, en brun tegelbyggnad.

Ny historia

Norrtälje hamn står nu inför en spännande framtid. Rivningen av färjeterminalen markerar början på ett nytt skede och öppnar upp för utvecklingen av den yttersta delen av Norrtälje hamn, med hotell, torg, pir och utomhusbad.

För dig som vill veta mer

Norrtälje Hamn

Om stadsbyggnadsprojektet Norrtälje hamn.

Å-promenaden: Industrihamnen

En historisk beskrivning av Norrtälje hamns hamnfunktion.