Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Michael Blum får Norrtälje nyckel 2023

25 maj 2023

Årets mottagare av hedersutmärkelsen Norrtälje nyckel 2023 blir Norrtäljesonen och kulturarbetaren Michael Blum. Kommunens belöningskommitté var enig om att tilldela Blum nyckeln.

Michael Blum tilldelas Norrtälje nyckel 2023

Michael Blum är en välkänd person för många av kommunens invånare och han har tidigare fått flera priser, bland annat Norrtälje kommuns kulturpris, för sina många förtjänstfulla insatser i kommunens kulturliv. Nu tilldelas han även kommunens hedersutmärkelse Norrtälje nyckel.

– Det känns helt fantastiskt! Jag är både stolt och hedrad över att få Norrtälje nyckel. Det är ju bara att se på tidigare mottagare så ser man att jag är i ett mycket fint sällskap. Det här ska jag fira det med att hålla en stadsvandring lite senare idag, säger Michael Blum.

Årets mottagare av Norrtälje nyckel startade sin karriär som kock och jobbade länge inom branschen men började tidigt att intressera sig för det lokala kulturlivet i kommunen. Under många år var det något Michel själv benämner ”en betald hobby” men sedan 1999 försörjer han sig som underhållare, guide, sångare och estradör. Många har sett honom på stadsvandringar. Vid kronprinsessan Victorias besök vid stadens 400-årsjubileum förra året var det Michael som med berättelser och sång berättade om staden i en promenad från rådhuset till hamnen. Han har även haft ett program där han sjunger och underhåller på äldreboenden i kommunen. 

Belöningskommittén har letts av kommunfullmäktiges ordförande Åsa Wennerfors (L) och hennes två viceordföranden Lenneke Sundblad (S) och Sören Karlsson (SD).

– Redan när jag fick uppdraget som ordförande för kommunfullmäktige i år började jag fundera på vem som skulle kunna vara en bra mottagare och redan då dök Mickes namn upp. Det var kul att vi var så eniga i valet av honom och jag känner att vi verkligen hittat en person som representerar hela kommunen och hela Roslagen, säger Åsa Wennerfors.

Motivering

Belömningskommittén har beslutat att utse Michael Blum till mottagare av Norrtälje kommuns hedersbelöning Norrtälje nyckel 2023 med följande motivering:

Michael Blum har under lång tid spridit kunskap om Norrtälje kommuns historia, för såväl invånare som turister och även för H.K.H Kronprinsessan Victoria vid hennes besök i Norrtälje 2022. Han har gjort det med stor inlevelse och en aldrig sinande entusiasm. Fakta och anekdoter varvas med sång och musik, och inte minst en stor portion humor! Det sociala och kulturella engagemanget har varit tydligt. Michael Blum har också turnerat med ett program speciellt anpassat för kommunens äldreboenden, vilket varit mycket uppskattat, inte minst under pandemin då de boende var isolerade från familj och vänner. Michael Blum är en mycket värdig mottagare av Norrtälje Nyckel 2023.

Utdelning av Norrtälje Nyckel sker på Nationaldagen. Se hela programmet för nationaldagen här:

norrtalje.se/nationaldagen

Om Norrtälje nyckel

Norrtälje nyckel delas ut till medborgare som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt ansetts förtjänta av en utmärkelse från kommunens sida. Hedersbelöningen kan delas ut både till medborgare i kommunen och till andra förtjänta personer.

Alla tidigare mottagare av Norrtälje nyckel