Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fem röster från Rimbo

9 maj 2023

Ett förslag på fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo är ute på granskning. Det innebär att planen ställs ut och det finns möjlighet att lämna synpunkter på planen. På måndagen hölls ett öppet hus på Rimbo kulturscen med möjlighet att diskutera planen med representanter från kommunen. Hör några av besökarnas tankar och ta chansen att lämna dina egna synpunkter på Rimbos framtid.

Under måndagskvällen hölls det andra öppna huset om fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo på Rimbo kulturscen. På vikväggar runtom i lokalen kunde besökare titta på kartor över Rimbo och den planerade utvecklingen för orten fram till år 2050. Översiktsplanerare från kommunen var på plats för att svara på frågor och diskutera förslagen med engagerade invånare.

Birgitta: Rimbo är världens bästa ställe att bo på!

En av besökarna var Birgitta Bengtsson Björk, som hyllade Rimbo som världens bästa ställe att bo på.

– Rimbo är en trädgårdsstad som växt upp som en knutpunkt från järnvägen. Men jag tycker inte det ska gå tåg hit utan jag tycker man ska utöka busslinjerna från Rimbo till resten av Roslagen, Stockholm, Uppsala och Arlanda. Rimbo är det perfekta stället att bo på, allt man behöver finns här. Det finns matbutiker, apotek, badhus och hela 14 matställen, det är helt otroligt! Jag tycker man ska värna om busstorget som hjärtat av Rimbo centrum. Dit kan man ta bilen, parkera och ha nära till precis allt. Det man skulle behöva göra är att ordna möjligheter för de som bor väster om centrum att handla mat och återvinna utan att behöva åka genom hela Rimbo. Centrum är bra som det är, det enda som saknas är mer grönytor och en snygg vänthall med återbruk och trä. Men inte bygga höghus för ökad handel, det behöver inte Rimbo, säger hon.

Birgitta Bengtsson Björk

Bilden: Rimbobon Birgitta Bengtsson Björk

Arne: Det här har Rimbo saknat länge!

Arne Molin kom med tre synpunkter kring Rimbos idrotts- och friluftsliv.

– För inte så länge sedan så hade Rimbo IF ett fotbollslag i division 1 som spelade på Mullevallen. Det kom gäster från långt ifrån för att spela mot oss, men det fanns inte då och finns fortfarande inga omklädningsrum, rinnande vatten eller toaletter. Fler klubbar tränar där och anläggningen används även för spontanidrott, det borde vara självklart att det ska vara komplett anläggning. 

Vid aktivitetsparken i Rimbo finns en jättefin grusplan som under hela vintrarna bara ligger oanvänd och inte används. Om man kunde spola upp en isbana där och göra skidspår i aktivitetsparken, skulle det lyfta aktivitetsparken till ett utflyktsmål för hela familjen även på vintern. Där finns redan varma omklädningsrum med toaletter, pulkabacke, grillstuga och allt som behövs. Det enda som behövs är att kommunen spolar upp en isbana, det skulle vara så enkelt att åtgärda och komma till glädje för så många.

Och så finns det jättefina gångstråk från Långsjövägen till Sandbanken badplats och hela vägen till utegymmet vid Arkadien. Man skulle behöva rusta upp det stråket så det kan användas av alla, ta bort vass och snygga till och framförallt - sätta upp belysning! Det är jättepopulärt att promenera där när det är ljust, men under den mörka tiden är det inte en enda människa som går där, för då är det helt kolsvart. Det är så tråkigt att vi har en så vacker sjö mitt i samhället som vi inte kan utnyttja för att det är så mörkt och otryggt runtomkring. Allt det här är sådant som Rimbo har saknat länge, berättar han.

Arne Molin

Bilden: Rimbobon Arne Molin

Stefan: "Som född och uppvuxen i Rimbo är man intresserad när det är saker på gång."

Annica: "Nu har jag större förståelse för hur planläggningen ser ut."

Stefan Wijk och Annica Westerholm bor i närheten av det planerade resecentrumet i Rimbo och var intresserade av att ta del av planerna.

– Vi kollar främst på området runt där vi bor och vilka planer som finns där. Det är intressant att se vad som är på gång och hur det skulle kunna bli runtomkring där vi bor, men även i resten av Rimbo. Som född och uppvuxen i Rimbo är man intresserad när det är saker på gång. Att få väg 280 att gå utanför Rimbo och att få bort kraftledningen tycker jag känns som bra och spännande idéer, säger Stefan Wijk.

– Det är intressant att se hur man tänkt kring skolor, vägar och hur samhället ska hänga med i utvecklingen, fyller Annica i. Sen finns det områden i Rimbo som jag undrat varför man inte utvecklar vidare och nu kunde jag se i kartan att det finns riksintressen på de platserna. Nu har jag större förståelse för hur planläggningen ser ut, fortsätter hon.

Stefan Wijk och Annica Westerholm

Bilden: Rimboborna Stefan Wijk och Annica Westerholm

"Det märks att invånarna i Rimbo tycker om sin ort."

Emil Ödegaard Jacobsson, projektledare för fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo, tycker det är roligt att ta del av invånarnas tankar.

– Det har kommit ett tiotal besökare så det har funnits tid till djupare diskussioner och samtal. Frågor som har engagerat är var industrierna ska ta vägen när det blir mer mångfunktionell bebyggelse i centrum, Roslagsbanans vara eller inte vara och hur vi kan skapa underlag för affärer och handel på lång sikt här i Rimbo. Dessutom har Rimbo mycket värdefull skog och naturområden som det är viktigt att värna om när Rimbo växer. Det märks att invånarna i Rimbo tycker om sin ort, avslutar han.

Emil Ödegaard Jacobsson

Bilden: Projektledare för fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo Emil Ödegaard Jacobsson

Tyck till om Rimbo

Utställningen av förslaget till fördjupning av översiktsplanen för Rimbo pågår till den 21 juni. Fram till dess har du möjlighet att lämna dina synpunkter på förslaget. Du kan ta del av planen i sin helhet och hur du lämnar synpunkter på vår hemsida.

Allt om fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo