Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Frågestund på kultur- och fritidsnämndens öppna möte i Rimbo

17 mars 2023

Kultur- och fritidsnämndens möten är numera öppna för alla som vill komma och lyssna. Det första öppna mötet lockade åtta besökare men både de och nämndens ordförande var ändå nöjda med mötet och den efterföljande frågestunden på kulturscenen i Rimbo.

Kultur- och fritidsnämnden samlades på Rimbo kulturscen

För att det ska bli enklare för fler invånare att ta del av de diskussioner och beslut som fattas i kultur- och fritidsfrågor är nämndens möten numera öppna för den som vill komma och lyssna. Dessutom har mötena flyttat ut från kommunhuset och det första mötet hölls på scenen i Rimbo Kulturscen Opalen den 16 mars. Åtta personer hade tagit plats på den stora läktaren för att lyssna. En av dem var Anders Lindberg, som jobbar för Rimbo IF.

– Jag tycker det är väldigt bra att man öppnar upp de här nämndsmötena, kanske inte det roligaste man kan göra en torsdagskväll men jag ångrar inte att jag var här i kväll. Jag kan mycket väl tänka mig att gå och lyssna fler gånger.

Öppen frågestund

Under själva nämndsmötet fick besökarna inte kommentera eller ställa frågor, men så snart mötet var avslutat följde en öppen frågestund. Det blev både direkta frågor till nämnden och till närvarande tjänstemän, men även några diskussioner och förslag till nämnden.

– Jag frågade om fritidschecken som var på försök förra året, den funkade inte så bra för vår klubb och jag fick bra svar på varför det var så. Och så ville jag berätta för nämndens ledamöter om olika sätt hur vi jobbat med att aktivera ungdomar här i Rimbo, säger Anders Lindberg.

Även Gunilla Rosander från Rimbo Ungdoms Teaterförening (RUT) var med på mötet.

– Jag tycker det här var bra, att vi fick möjlighet att ställa frågor till nämnden, även om jag inte var nöjd med svaren jag fick på frågestunden. Men det kan vara svårt att få fler att komma. Vi som kom idag är alla engagerade i de stora föreningarna i Rimbo, men kanske kommer det fler besökare om man marknadsför det här lite mer, säger Gunilla Rosander.

Trots att mötet bara lockade åtta personer var nämndens ordförande Nicklas Salmin (L) nöjd med kvällen.

– Det här är ju helt nytt och de flesta vet nog inte om detta ännu, så jag är ändå väldigt glad att det kom åtta personer och lyssnade och ställde frågor. Jag tycker att det är viktigt att försöka tillgängliggöra politiken för alla som bor i kommunen, och det gör vi bland annat genom att ha våra möten på olika platser i kommunen, säger Nicklas Salmin (L).

Beslut från mötet

De åtta besökarna var främst på plats för frågestunden efter nämndsmötet men fick förstås även höra vad som avhandlades på mötet. Bland annat fick de höra en kort föredragning om det nya Roslagsmuseet som öppnar den 29 mars och om beslut om investeringar och bidrag till kulturverksamheter. Bland annat så investerar kommunen i en ny sarg på Sportcentrum, nytt konstgräs på Mullevallen i Rimbo och en ny ismaskin för Rimbo IF. Dessutom fick Norrtälje konstförening bidrag för att kunna anordna Julsalongen 2023 och tolv föreningar fick programbidrag på sammanlagt 332 000 kronor för arrangemang över hela kommunen.

– Jag hoppas att vi framöver kommer kunna live-sända våra möten precis som vi idag gör med Kommunfullmäktiges möten. Jag ser det som ett sätta tillgängliggöra och utveckla politiken, säger Nicklas Salmin (L).

Här hålls årets resterande öppna möten i kultur- och fritidsnämnden 

20 april – Folkets hus Hallstavik
25 maj – Roslagsbro IF
24 augusti – Länna bygdegård
21 september – Folkets hus Herräng
16 november – Nyby bygdegård
14 december – kommunhuset Norrtälje

Alltid klockan 17.00–20.00.

Ett urval av nämndens beslut från sammanträdet

Investeringar under 2023

Kultur- och fritidsnämnden har tagit beslut flera planerade investeringar under 2023. De största planerade investeringarna är:

  • Ny sarg på Sportcentrum. Den nuvarande saken har gått över sin livslängd med åtta år, den köptes in 2005. 2 500 000 kronor.
  • Renovering av bandybanans ismaskin som förlänger livslängden med minst 7 år. 1 000 000 kronor.
  • Byte av konstgräs på Mullevallen. 3 000 000 kronor.
  • Ett utegym på Sportcentrum. 850 000 kronor (Till 2024 års budget)
  • En begagnad ismaskin till Rimbo IF med tillhörande, långsiktiga serviceavtal. 1 400 000 kronor.

 

Här hittar du alla investeringar som kultur- och fritidsnämnden beslutade om 16 mars. 

Bidrag till Norrtälje julsalong 2023

För att Norrtälje julsalong 2023 ska bli möjlig har kultur- och fritidsnämnden har tilldelat Norrtälje konstförening bidrag. Bidragen ges i form av subventionerad hyra och pengar till en vägg som behöver byggas. Syftet med julsalongen är att alla unga och vuxna som bor i Norrtälje kommun ska få möjlighet att delta i en öppen julsalong och visa den kreativitet som finns hos invånarna och bidra till eget skapande. Julsalongen pågår 9 december 2023 – 20 januari 2024.

Bidraget ska täcka lokalhyran för Norrtälje konsthall om 53 235 kronor samt en vägg ska byggas till en kostnad av 10 000 kronor.

Bidragsregn till sommarevenemang

För att Norrtälje kommun ska ha en sommar full av kulturaktiviteter delar kultur- och fritidsnämnden varje år ut programbidrag. I år har det inkommit fler ansökningar än tidigare år. Totalt är det 36 program som får bidrag under 2023 med ett totalbelopp på 1 053 554 kronor.

– De ansökta beloppen är på högre belopp än tidigare år, och det har gjort att vi har varit tvungna att prioritera bidragsmedlen över hela kommunen och till olika målgrupper, säger Nicklas Salmin.

Det betyder att ungefär hälften av ansökningarna prioriterats bort för att de kan finansieras med biljettintäkter, att de inte är hemmahörande i kommunen eller är det är större program som kan finansieras av lokala krafter.

Här finns listan på alla programbidrag som nämnden beslutade om