Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Elevcoacher ökar tryggheten på Roslagsskolan

25 januari 2023

Stökigheter under hösten har gjort att Roslagsskolan vidtagit flera åtgärder för att öka tryggheten på skolan. Bland annat har man anställt två elevcoacher. – Det bästa med mitt jobb är eleverna, att få hänga med dem varje dag, säger Klara Anjou.

Klara Anjou, elevcoach på Roslagsskolan, hänger i korridoren och hittar på aktiviteter med eleverna mellan lektionerna.

Under höstterminen har det varit stökigare än vanligt på Roslagsskolan. Det har främst rört sig om kränkningar, enligt Anne-Kristine Höljebro, som är tillförordnad rektor på skolan.

– Vi har haft elevgrupper som inte varit så respektfulla mot vuxna. Där har vi jobbat åtgärdande. Vi bestämde då att vi behövde stöd av fältare på plats i början av terminen innan elevcoacherna var fullt igång. För att det skulle bli ett lugnare klimat och så att lärarna skulle kunna fokusera på sin undervisning och relationerna i klassrummet istället för att lösa det som händer utanför klassrummet, berättar Anne-Kristine Höljebro.

Närvarande vuxna

Införandet av elevcoacher påverkar miljön positivt. En av de två elevcoacherna är Klara Anjou, som tidigare varit lärarvikarie på skolan. Hennes roll innebär att vara en närvarande, trygg vuxen i korridorerna, där hon möter de 600 eleverna som går på skolan.

– Vi pratar med eleverna, spelar kort, har tävlingar. Det är väldigt intensivt, jag möter många olika personligheter och tar del av deras olika problem. Eleverna är för det mesta väldigt roliga, säger Klara.

Hon upplever att ungdomar i den här åldern just söker mycket vuxenkontakt.

– Vi jobbar för att skapa och bygga de här positiva relationerna så att alla ska känner sig trygga.

Anne-Kristine Höljebro är biträdande rektor på Roslagsskolan.

Anne-Kristine Höljebro är tillförordnad rektor på skolan.

Utbildning för all personal

Roslagsskolan arbetar på flera sätt långsiktigt med trygghetsarbetet. Just nu går all personal utbildning i CPS, som är en metod som utgår från elevens perspektiv när det kommer till att bygga relationer. 

Personalen utbildas även för att skapa mer engagemang och motivation. Den 7 februari hålls en inspirationsföreläsning för vårdnadshavare.

–  Det är viktigt att involvera vårdnadshavarna i det arbete som vi gör. De har väldigt mycket att bidra med. Där önskar vi att vi kan stärka det arbetet så att vi får in vårdnadshavare mer i vårt trygghetsarbete, säger Anne-Kristine Höljebro.

Häng med elevcoachen Klara: "Det bästa är eleverna"

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.