Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kommunfullmäktige: Mer pengar till kajen i Societetsparken

20 december 2022

30 miljoner kronor extra satsas på att säkra kajen i Societetsparken. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen.

Illustration som föreställer en park.

Under 2011 observerades sättningar i parkens östra del anslutning till utegymmet. En sättning innebär att marknivån sjunker på grund av att det underliggande jordlagers komprimeras. Enklare åtgärder för att komma till rätta med de uppkomna svackorna har gjordes, bland annat genom bättre dränering och nya fyllnadsmassor. Under 2015 upptäcktes nya sättningar, den här gången i den västra delen av parken, i anslutning till hamnbron. Det blev startskottet till omfattande geotekniska utredningar. Utredningarna visade att det finns stor skredrisk och att jordmassorna kan komma att glida under den befintliga sponten och vidare ut i hamnbassängen. 
 
– Markproblemen i Societetsparken har varit en följetong under många år. Tyvärr har priserna stigit i höjden, varför vi behöver tillskjuta mer pengar. Efter de geotekniska undersökningarna har det blivit tydligt att det här behöver göras, även om vi gärna hade lagt pengarna på något annat, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande. 
 
Projektet omfattar 270 meter mark längs med Norrtäljeån. Inom den tänkta kommande entreprenaden så kommer även Norrtälje vatten och avfalls (NVAA) befintliga pumpstation i parken att rivas, ett arbete som finansieras av NVAA.  
  
Eftersom arbetet görs i vattenmiljö, krävs en så kallad vattendom från mark- och miljödomstolen för att projektet ska få genomföras.  Ett sådan vattendom utfärdades 2021 och gäller under fem år. Det här innebär att arbete i societetsparken senast får pågå till 2026. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.