Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Daniel och Emil tilldelas slöjdresidenset Plats för slöjd och förmedling

12 september 2022

Innan sommaren utlystes ett slöjdresidens, där intresserade inom kultur och hantverk kunde ansöka för att få utveckla utforskande projekt i relation till plats, kulturarv och förmedling av kunskap. Nu är det klart att det är Daniel Evaeus och Emil Geschwind som tilldelats varsin plats.

Bilden föreställer Daniel Evaeus och Emil Geschwind.

I början av september påbörjades Daniel Evaeus och Emil Geschwinds arbete som stipendiater för slöjdnodsprojektet i Norrtälje kommun. Daniel Evaeus från Stockholm är instrumentbyggare och slöjdare och Emil Geschwind från Norrtälje är slöjdare och autodidaktisk kulturarvspedagog. Både Daniel och Emil kommer att arbeta utforskande med slöjd och förmedling tillsammansmed besökare vid olika kulturarvsplatser i kommunen, bland annat Erikskulle friluftsmuseum, Pythagoras industrimuseum samt Vikingabyn Storholmen.

Arbetet har startat

Residensperioden startade upp i början av september och pågår fram till sista november. Arbetet är i full gång och stipendiaterna har redan hunnit åka runt till ett flertal platser i kommunen. Bland annat har de träffat personalen på aktivitetshuset Magasinet där de kommer att slöjda med besökare i den öppna ateljén. På Storholmen, Erikskulle och Pythagoras har de inspirerats av platserna, tagit del av lokala berättelser av kunniga eldsjälar och tittat på kulturarvsföremål.

– Nu när Daniel och Emil har varit runt och besökt kulturarvsplatser i vår kommun ska de prata ihop sig och återkomma med en aktivitetsplanering för hösten. Målet är att ge möjligheter för besökare av olika målgrupper att ta del av stipendiaternas idéer och arbete, säger Kimberley Gustavsson, kultursamordnare barn och unga och kontaktperson för slöjdnodsprojektet vid Norrtälje museer. 

Om slöjdresidenset

Syftet med residenset är att lyfta slöjdens roll och betydelse riktat till invånare i Norrtälje kommun samt att uppmuntra förmedling av lokal kunskap och immateriellt kulturarv genom slöjdens språk. Stipendiaterna ska få möjlighet att utforska metoder för att dela kunskap framför allt till barn och unga.

Slöjdresidens är ett öppet och utforskande arbetssätt där olika metoder prövas. Residensets syfte är att skapa bättre förutsättningar för slöjdfältet och dess utövare. Det är en del av ett långsiktigt utvecklingsarbete för att undersöka, lyfta fram och diskutera slöjd och hantverk, samt ställa frågor kring det handgjorda och dess roll och relevans i vår samtid.

Samverkansprojekt

Plats för slöjd och förmedling ingår i år tre av ett treårigt pilotprojekt som Region Stockholm genomför och som finansieras av Statens kulturråd. Residenset Plats för slöjd och förmedling arrangeras av Norrtälje museer i Norrtälje stad i samverkan med Erikskulle museum och hembygdsgård, Vikingabyn Storholmen samt Pythagoras industrimuseum med stöd av hemslöjdskonsulenterna vid Region Stockholm.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.