Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Missa inte Jubileumsutställningen om Norrtälje 400 år

16 juni 2022

Ta del av Norrtälje som både tidig industristad, glamorös badort och garnisonsstad i utställningen Norrtälje 400 år i Zettersténska Villan. Läs även Gustav II Adolfs stadsprivilegibrev och lär dig mer om stadens symbol – det uppresta ankaret.

En del i uppmärksammandet av att Norrtälje firar 400 år som stad i år är utställningen "Norrtälje 400 år" i Zettersténska villan. Utställningen tar dig med på en spännande resa genom stadens historia genom text, bild och föremål.

Kung Gustav II Adolf undertecknade den 29/3 år 1622 privilegiebrevet som gav Norrtälje stadsrättigheter. I utställningen kan du bland annat se en samtida avskrift av det. Stadens original brann upp i den stora katastrofen år 1719, något du också får veta mer om i utställningen. Du får även ta del av Norrtälje som både tidig industristad, glamorös badort och garnisonsstad.

En vägg i utställningen är tillägnad stadens symbol, det uppresta ankaret, och där kan du se de många bilder på ankaret som har skickats in av Norrtäljebor till den insamling som gjordes i samband med utställningsarbetet.

Föremålen i utställningen kommer från Stiftelsen Roslagsmuseets samlingar, men även från Pythagoras industrimuseum och Roslagens Luftvärnsmuseum. Några av dem är också nyligen upphittade på vinden till Gevärsfaktoriet, under den nu pågående renoveringen.

Varmt välkommen!

Öppettider:

7/6 - 23/6: tisdag-fredag kl 11-16

28/6 -13/8: tisdag-lördag kl 11-16

Under ordinarie öppettider är utställningen delvis obemannad. Fri entré.

(Stängt helgdagar/midsommarafton)
(Utställningen kommer även att ha öppet under resten av jubileumsåret, se evenemangskalendarium senare)

Adress: Zettersténska villan, Faktorigatan 1, Norrtälje. Ingång från Faktoriparken.

 

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.