Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jubileumsboken om Norrtäljes 400 år som stad

30 juni 2022

Nu kan du läsa och köpa jubileumsboken som genom små och stora händelser berättar stadens historia över fyra sekel.

Personerna bakom boken Norrtälje 400 år utanför Rådhuset vid bokens lansering: Anna Lundstedt, formgivare, Per Ahlin, kulturchef Norrtälje kommun, författarna och redaktörerna Jakob Jakobsson, Eva Landberg och Hans Landberg, och Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Köp boken på något av kommunens bibliotek, turistbyrån på Lilla Brogatan eller på www.roslagen.se. Pris 150 kronor exklusive frakt.

400 år har gått sedan kung Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsprivilegier. Det var på våren 1622 som kungen förvandlade den lilla marknadsplatsen Norra Tälje till en stad. Det är den tilldragelsen vi firar i år på många sätt.

Händelser och ögonblick

I boken Norrtälje 400 år blandar vi stort och smått från fyra sekler av Norrtälje som stad. Alltifrån den i särklass största och mest katastrofala händelsen i stadens historia: den dag i augusti år 1719 då ryska soldater förvandlade Norrtälje till ett rykande ruinfält, till små händelser och bagateller som du inte hade en aning om; historien skapas av händelser och ögonblick. Därför har vi valt att skildra Norrtäljes historia genom att sätta samman olika skärvor till en helhet.

Direkt från källorna

Det är mycket svårt att inte tolka historien utifrån vår egen tids kunskap och värderingar. All historieskrivning blir därför lite falsk, då den alltid är en efterkonstruktion. Boken består därför av en samling händelser och ögonblick, tagna direkt ur källorna. Det är ett brokigt urval av stort och smått, där vi låter dåtiden själv berätta om staden och dess liv – en skildring av Norrtäljes framväxt och historia genom utdrag ur olika protokoll och arkivhandlingar, men också äldre litteratur, annonser, insändare och notiser i dagspressen. Dessutom har vi gjort nedslag i historien och berättar om nio enskilda händelser på ett dramadokumentärt sätt – verkliga händelser som vi berättar om med ett lager av fiktion för att berätta hur det kan ha varit.

Bakom boken

Bokens redaktörer och författare är Eva Landberg, Hans Landberg och Jakob Jakobsson. Formgivare är Anna Lundstedt, Typoform och illustratör är Caroline Rönnlycke Daag. Förläggare är Per Ahlin, kulturchef Norrtälje kommun. Boken ges ut av Norrtälje Bibliotek Förlag och kommer finnas till försäljning bland annat på kommunens bibliotek och hos Visitroslagen på www.roslagen.se/norrtalje-400-ar-jubileumsprodukter. Pris 150 kronor.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.