Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Invigning av Konst i Ån och muralmålning 1 juli

28 juni 2022

På fredag den 1 juli invigs årets upplaga av Konst i Ån och Norrtäljes första muralmålning. Välkommen till Gustav II Adolfs park mitt i Norrtälje.

Muralmålningen Watch you Grow

Konst i Ån är tillbaka. Den 1 juli invigs årets utställning i Gustav II Adolf park klockan 12.00. Samtidigt invigs även muralmålningen Watch you Grow som är skapad av konstnären Amara Por Dios. 

Bengt Ericsson (C), ordförande i kultur och fritidsnämnden inviger utställningen och muralmålningen tillsammans med Helen Hedensjö, chef för Norrtälje konsthall. De deltagande konstnärerna närvarar och DJ Nikodeamus spelar.

Konst i Ån 2022

Årets Konst i Ån har hämtat temat från stadens 400-årsjubileum och belyser och ställer frågor kring hur olika äldre berättelser och historieskrivningar om staden kan påverka dess framtid. En historieskrivning i traditionell bemärkelse är oftast linjär och går från A-Ö. Hur kan olika konstnärliga processer öppna upp till förändring, samtal om staden och vara ett alternativ till den traditionella historieskrivningen?

– Konstverken belyser olika ämnen och lyfter upp platser kring å-rummet som betraktaren kanske inte tidigare uppmärksammat. Eftersom utställningen ofta innehåller flera olika material, uttryck och innehåll som skulpturer och installationer så står varje konstverk för sig självt och bär på en egen berättelse och identitet, säger Helen Hedensjö, chef för Norrtälje konsthall.

Utställningen har hållits årligen sedan 2002 och startades som ett konstnärsdrivet projekt. Sedan 2014 drivs Konst i Ån av Norrtälje konsthall. Deltagande konstnärer i år: Ina Eriksson, Leyun Wang, John Maclean, Linda Shamma, Melanie Wiksell och Aski Dahl, Mattias Bäcklin, Åsa Stjerna, Jan Carleklev, Sophi Vejrich.

Muralmålningen Watch you Grow

Vid samma tillfälle invigs även Norrtälje stads första muralmålning som skapats av Amara Muñoz. Den stora muralmålningen ”Watch you grow” vill förmedla trygghet, kärlek och livsglädje.

– Jag tycker att verket skapar en fin karaktär till platsen och de utvalda färgerna kommer från hus, natur och detaljer i Norrtälje. Det är ett fantasifullt verk som vill återskapa de små ögonblicken i vardagen uttryckt i organisk växtlighet. Verket ger en stark visuell upplevelse som binder samman människan med naturen och en upplevelse för alla åldrar. Tematiken växande och fantasi samspelar också med skulpturgruppen Flickan som försvann av Klara Kristalova i Gustav II Adolfs park, säger Helen Hedensjö.

Muralmålningen Watch you Grow är ett projekt i samband med stadens 400-årsjubileum i samarbete mellan Norrtälje kommun, Norrtälje Handelsstad och fastighetsägaren Centrumfastigheter.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.