Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rodens fordonsprogram har certifierats

24 maj 2022

På måndagen hölls en ceremoni på Rodengymnasiets fordons- och transportprogram för att fira att utbildningen nu fått kvalitetscertifieringen motorbranschcollege. – Vi är väldigt stolta över att ha certifierats till Motorbranschcollege. Det är viktigt att kunna erbjuda högsta kvalitet på vår fordonstekniska utbildning till våra elever, säger Jonas Gustafsson, programrektor på Rodengymnasiet.

Patrik Dahl, ordförande i utbildningsnämnden, Tobias Heissenberger från Volvo, Conny Lundberg och Maria Sjölin Karlsson från Motorbranschcollege, Hans Öberg, lärare, Jonas Gustafsson, programrektor och Tobias Axenborg, elev.

På plats fanns lärare, elever, representanter från ledningen och från motorbranschcollege.

– Den största skillnaden nu när vi är certifierade är att vi har fått en väldigt tydlig struktur i arbetssättet. Eleverna kan känna sig trygga i att de är förberedda och vet vad som förväntas av dem när de går ut på praktik, säger Hans Öberg, lärare på fordonsprogrammet.

"Rolig utbildning med bra lärare"

Tobias Axenborg som går sista året på skolan berättade under måndagen att han är nöjd med sitt utbildningsval.

–  Det är en rolig utbildning med bra lärare. Jag är motorintresserad och gillar ny teknik, så jag valde rätt, säger Tobias, som redan har fått fast anställning på ett bilföretag.

Stort rekryteringsbehov i branschen

Varför behövs då certifieringen? Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov, både på kort och på lång sikt. 6 800 personer behöver anställas de kommande tre åren, varav 1 320 personer i Stockholms län. Därför är det viktigt att gymnasieskolans fordonstekniska utbildning attraherar fler elever.

Kriterier för certifieringen

Motorbranschcollege säkerställs att eleverna får med sig relevanta kunskaper som företagen efterfrågar. Rodengymnasiet uppfyller de sex kriterier som branschen fastställt för att kunna titulera sig som motorbranschcollege:

  1. en säkrad kompetensförsörjning
  2. ett nära samarbete med bransch och företag på orten
  3. kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen
  4. kompetensutveckling för yrkeslärare
  5. tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler
  6. ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande

Fakta:

  • Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig till gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken.
  • Syftet är att höja utbildningskvaliteten genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen.
  • Motorbranschcollege är ett samarbete mellan Transportföretagen och IF Metall.
  • Idag finns 23 certifierade Motorbranschcollege.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.