Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny app – stadsvandring med John Ajvide Lindqvist

14 februari 2022

Det finns få romaner där Norrtälje stad spelar en så tydlig huvudroll som i John Ajvide Lindqvists ”Vänligheten”. Lagom till 400-årsjubiléet kommer nu en ny app, där du kan vandra i romanens fotspår.

Endast OK att använda bilden i marknadsföringssyfte för Vänligheten-vandringen

Foto: Staffan Engstrand/Norrtälje kommun

Romanen ”Vänligheten” inleds med en händelse utanför stadsbiblioteket där en flicka lyckas förhindra en stor tragedi och därefter tar en märklig historia sin början. Hela historien utspelar sig i Norrtälje stad, på kända platser för kommunens invånare.

Nu blir ”Vänligheten” en app, där användarna kan gå en 45 minuter lång vandring genom Norrtälje stad i ”Vänlighetens” fotspår. Vandringen guidas av skådespelerskan Ia Langhammers röst och precis som i boken börjar vandringen utanför stadsbiblioteket.

– Vi är mycket stolta över att kunna lansera den här appen i samband med vårt 400-årsjubileum. Vår kommun skildras på olika sätt i många fina romaner, men i Ajvide Lindqvists ”Vänligheten” spelar verkligen staden huvudrollen på ett särskilt sätt. Det är en unik app för just vår kommun som jag tror och hoppas att många kommer glädja sig åt, säger Per Ahlin, kulturchef, Norrtälje kommun.

I romanen förekommer många referenser till Håkan Hellström och hans låtar och musiken finns i appen.

– Jag är mycket stolt över att få agera ciceron genom ett Norrtälje i skärningspunkten mellan verkligheten och min egen fantasi, säger John Ajvide Lindqvist.

Unik satsning för alla litteraturintresserade

Initiativet till Vänligheten-vandringen kommer från Norrtälje stadsbibliotek som såg det som en chans att göra någonting helt unikt för alla litteraturintresserade i Norrtälje kommun. Att appen baseras på Vänligheten är givet i och med den lokala förankringen och Ajvides koppling till kommunen.

– Det känns jätteroligt att vi tagit fram en Vänligheten-app där användarna får följas åt i Ajvides fotspår och besöka många av de platser som det står beskrivet i boken, säger Staffan Engstrand, bibliotekarie och en av initiativtagarna till appen.

Appen beräknas lanseras i april. Mer information kommer närmare.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.