Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Renoveringen av gevärsfaktoriet har startat

13 januari 2022

Byggbod och byggstaket är på plats vid museibyggnaden gevärsfaktoriet från och med 10 januari. Det innebär att Lewéns Totalentrepenör AB som ska göra den invändiga renoveringen av gevärsfaktoriet har etablerat sig på platsen och att arbetet har startat.

Norrtälje gevärsfaktori invändigt

Skyddsplast sitter innanför fönstren och tillfälliga gångbroar ligger utplacerade eftersom det saknas golv i den gamla museibyggnaden gevärsfaktoriet.

– Nu pågår etableringen av byggarbetsplatsen och snart kan entreprenaden med den invändiga renoveringen börja, säger Johan Jönsson, projektledare på Norrtälje kommun.

Det första som kommer ske är varsamma invändiga rivningsjobb. Då ska allt tas bort som inte ska vara kvar när huset ska renoveras samt frigöras yta för nya installationer av bland annat el och ventilation.

– Gevärsfaktoriets fasad och fönster har renoverats tidigare. Nu i den invändiga renoveringen ska huset återställas till det gamla utförandet så långt som det är möjligt, säger Johan Jönsson.

Takrenovering

Gevärsfaktoriet dras med fukt- och radonproblem som måste åtgärdas i samband med renoveringen. Taket kommer att renoveras under den första delen av året och ett ventilationssystem ska installeras.

– Det kommer att sättas upp ett väderskydd. Därefter kommer takpannorna att plockas ner, takpappen ska bytas ut, en skorsten ska byggas om för ventilation och sen ska tegelpannorna läggas tillbaka igen, säger Johan Jönsson.

Klart i slutet av 2022

2017 renoverades fasaden på gevärsfaktoriet, och den invändiga renoveringen beräknas stå klar i slutet av 2022. Men då gevärsfaktoriet är drygt 250 år gammalt kan det uppstå saker på vägen som gör att arbetet drar ut på tiden.

– Byggnaden är så pass gammal och betydande för staden så den är ett museum i sig själv. Det är viktigt i den här renoveringen att man inte bara sätter upp vilken vägg som helst, eller använder vilket material som helst, utan vi måste följa byggnadstekniska kriterier och krav på material, säger Eva Rosén Lundqvist, enhetschef, kulturenheten, Norrtälje kommun.

Lewéns Totalentreprenad AB är upphandlad entreprenör för att renovera gevärsfaktoriet invändigt och ser fram emot det kommande året.

– Det här är ett jätteroligt uppdrag. Vi är väldigt taggade på att göra Gevärsfaktoriet så fint och bra som möjligt, säger Stefan Nyberg, Lewéns Totalentreprenör AB.

Norrtalje.se/gevarsfaktoriet

Arbetet med den invändiga renoveringen av gevärsfaktoriet kommer att pågå under 2022 och det senaste om projektet kommer du att hitta på norrtalje.se/gevarsfaktoriet

Tidigare nyheter om gevärsfaktoriet
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.