Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Renoveringen av gevärsfaktoriet startar vid årsskiftet

14 december 2021

Det har varit en långdragen process, men nu är det klart att Lewéns Totalentrepenör AB är de som kommer att göra den invändiga renoveringen av museibyggnaden gevärsfaktoriet. – Äntligen kan vi starta igång renoveringen och snart kan vi med absoluta stolthet visa upp ett av de äldsta kvarvarande husen i Norrtälje stad för invånare och besökare, säger Per Ahlin, kulturchef, Norrtälje kommun.

Gevärsfaktoriet i Norrtälje stad

2017 renoverades fasaden på museibyggnaden gevärsfaktoriet och nu fyra år senare är det dags för den invändiga renoveringen. Renoveringen startar efter årsskiftet och beräknas stå klar i slutet av 2022. Men då gevärsfaktoriet är en så pass gammal byggnad kan det uppstå saker på vägen som gör att arbetet drar ut på tiden.

– Byggnaden är så pass gammal så den är ett museum i sig själv. Det är viktigt i den här renoveringen att man inte bara sätter upp vilken vägg som helst, eller använder vilket material som helst, utan vi måste följa byggnadstekniska kriterier och krav på material, säger Eva Rosén Lundqvist, enhetschef kulturenheten, Norrtälje kommun.

Gevärsfaktoriet är drygt 250 år gammalt och har renoverats vid flera tillfällen tidigare.

– Under förarbetet har vi hittat spår från allra första början och olika nedslag i tiden. Det finns golvrester, tapetrester och färgsättning som vi ska försöka att behålla. När vi har utställningsverksamhet i gevärsfaktoriet så ska vi såklart även ställa ut huset i sig och visa att det använts till bland annat bank och lyxbostad tidigare, säger Per Ahlin.

Så lite åverkan som möjligt

Grundförutsättningarna i renoveringsarbetet är att det ska göras så lite åverkan på huset som det bara är möjligt. Det som renoverats på senare tid, under 1900-talet ska försöka skalas bort.

– Vi ska skala bort och backa tillbaka så långt som det är möjligt. När det är färdigrenoverat kommer det att ge ett mycket mer sparsmakat intryck med de här stenväggarna, målade på ett diskret ålderdomligt sätt och trägolv. Det moderna som kommer synas är det vi behöver för att uppfylla kraven på tillgänglighet för alla, säger Per Ahlin.

Verksamhet i gevärsfaktoriet

Kultur- och fritidskontorets förslag på verksamhet för gevärsfaktoriet är att det ska vara museiverksamhet, utställningsverksamhet och kulturarvsverksamhet. På byggnadens övervåning ska det vara en öppen möteslokal, ett centrum för föreningslivet, som olika organisationer och aktörer kan använda sig av.

– På sikt kommer gevärsfaktoriet vara en del av någonting mycket större. Vi vill att museiparken tillsammans med gevärsfaktoriet och Zettersténska villan ska bli en kulturarvsoas mitt i Norrtälje stad. Vi på Kultur- och fritidskontoret ser framför oss naturlig och vacker samlingsplats för kulturintresserade och barnfamiljer med program och evenemang i kombination med utställningsverksamheten, säger Eva Rosén Lundqvist.

Att renoveringen nu kan starta och att gevärsfaktoriet inom en överskådlig framtid kan stå klart har stor betydelse både för kommunen och alla invånare.

– Med stolthet kommer vi att kunna visa upp en fantastisk plats, centralt placerad i stan. Det betyder också att Norrtälje kommun kan utveckla musei- och kulturarvsverksamheten på ett helt nytt sätt än vad vi kunnat tidigare, säger Per Ahlin.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.