Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Funkisfestivalen kommer till Hallstavik

3 december 2021

Norrtälje kommun har blivit medlem i föreningen Funkisglädje och kommer från 2022 arrangera Funkisfestivalen för kommuninvånare med intellektuell funktionsnedsättning. Funkisfestivalen kommer hållas på Folkets hus i Hallstavik den 11 mars.

Bild från Funkisfestivalen 2021.

fotograf: Ann Epstein/Funkisglädje

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011 där 22 kommuner deltar. Och från och med nu även Norrtälje kommun.

– Äntligen säger jag, det här är en grupp som inte brukar synas publikt. Nu får vi en möjlighet för fler att synas och lyfta fram unika talanger i vår kommun. Extra kul att vi kan presentera detta idag den 3 december som är FNs internationella funktionsrättsdag, säger Per Lodenuis (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och jurymedlem i Funkisfestivalen/Sikta mot stjärnorna.

Sedan 2014 har eleverna på Carl Wahren Gymnasium i Hallstavik arrangerat sångtävlingen Sikta Mot Stjärnorna för den här målgruppen, och det blir de som i fortsättningen arrangerar kommunens Funkisfestival.

– Det här är en jättebra satsning, både för alla de som kan få en möjlighet att ha kul och få uppträda på en scen, och åka till Stockholm och representera kommunen. Men även för de duktiga elever på Carl Wahrengymnasiet som arrangerar den här festivalen inom sitt lärande i entreprenörskap, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

Norrtälje kommun medlem i Funksiglädje

Kommunens Äldreombudsman (ÄO), som även har ansvar för funktionsnedsattas frågor, har sett till att kommunen blivit medlem i föreningen Funkisglädje och att samarbetet med Carl Wahren Gymnasium har blivit av.

– För kommunen blir det ett bra sätt att synliggöra att man vill jobba mer inkluderande, ge ett intressant innehåll till invånarna och att bygga nätverk med andra kommuner som också är medlemmar i föreningen Funkisglädje. Men mitt uppdrag är att också bevaka, främja och stimulera till verksamhet som ger invånare fler möjligheter kring funktionsrättsfrågor, säger Madeleine Rietschel, ÄO.

Funkisfestivalen skapas av eleverna

Norrtälje kommuns första Funkisfestival kommer hållas den 11 mars på Folkets hus i Hallstavik och 14 bidrag har tagits fram under hösten. Som tidigare blir det gymnasieelever på Carl Wahren som planerar och arrangerar själva tävlingen som en del i kursen Entreprenörskap.

– Det är jättekul att det våra elever jobbat med detta under åtta år nu får ännu mer uppmärksamhet. Det här är ett bra sätt att samtidigt lära dem om företagande och ge dem bra människosyn, om allas lika värde, säger Åsa Furevik, lärare på Carl Wahren Gymnasium.

– Vi vill involvera den här målgruppen som inte har så många fritidsaktiviteter. Och det passade bra med de utbildningar vi har, säger Liselott Nilsson, lärare på Carl Wahren Gymnasium.

Vinnaren till semifinal i Stockholm

Under kommunens deltävling utses Kvällens outfit, Kvällens stjärna och Kvällen funkis. Kvällen funkis får sedan representera kommunen i semifinalen. Alla deltagande kommuner har lokala uttagningar, där en artist går vidare till semifinal på Nalen i Stockholm och sedan blir det en riksfinal på Stockholm Waterfront konferenscenter.

– Hela syftet med arrangemanget är fantastiskt, nämligen att ge deltagarna en meningsfull fritid och ha en naturlig plats att mötas på för att hålla på med sitt musikintresse. Dessutom är det mycket bra att gymnasielever jobbar med entreprenörskap i ett så här spännande projekt, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

– Jag ser fram mot att få se våra stjärnor uppträda, både på hemmaplan i Hallstavik och i Stockholm. För artisterna blir det en social sammanhållning, ett sätt att utvecklas och växa som människa och få ökad självkänsla, säger Göte Vaara (KD), gruppledare.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.