Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Eleonor 10 år: "Allt med Musikteater är roligt"

18 november 2021

Ropa högre! ”Vi vill inte ha några människor i skogen!”, instruerar Charlotte Ström, en av pedagogerna i kursen Musikteater på Roslagens kulturskola. Hon och Grainne Lönnqvist håller just nu på med de sista repetitionerna av höstens föreställning som eleverna i kursen Musikteater ska sätta upp.

Eleverna på kursen musikteater repeterar inför föreställning

Lily Karsinger 9 år tar täten med sin demonstrationsskylt. Hon ropar högt och tydligt och höjer skylten över huvudet.

– Vi vill inte ha några människor i skogen! Bort med dem!

Hennes följeslagare i demonstrationståget svarar på hennes rop och tillsammans går de in i mörka skogen.

– Jag tycker det här är roligt! Det är kul att säga repliker och att skådespela, säger Lily Karsinger.

Den 25 november klockan 18.00 är det dags för premiär. Arbetet med föreställningen ”Djupt i en skog” har pågått under hela höstterminen och deltar gör barn och ungdomar som går kurserna Musikteater i Norrtälje och Älmsta, elever från kursen Dans- och teaterlek och dansteknik och koreografi samt elever från Showgruppen. Alla kurserna är nya för året och tillhör de nya konstarter som Kulturskolan startat. Dansen startade under våren 2021 och teater och bildkonst nu till hösten.

Scenpremiär

Ärtpåsar flyger genom rummet och eleverna kastar dem till varandra samtidigt som de sjunger. Pedagogerna Charlotte Ström och Grainne Lönnqvist står vid sidan och ger instruktioner när det behövs.

– Vi är precis i slutrepetitionerna, så nu går vi igenom scener, alla koreografier, manus och kollar så eleverna kan sina texter och sånger, säger Grainne Lönnqvist, sång- och teaterpedagog, på Roslagens kulturskola.

– Det är fullt ös här inne nu för att öva in allt material så det sitter till föreställningen, säger Charlotte Ström, sång- och danspedagog.

Plötsligt slår ärtpåsarna i golvet och ett dansnummer inleds.

– Allt med musikteater är roligt! Det är svårt att välja, men det här när vi sjunger och kastar ärtpåsar samtidigt är ett av mina favoritnummer, säger Eleonor Ljungh, 10 år.

När den här repetitionen pågår är det endast två veckor kvar till premiären och det märks på barnens nerver. Systrarna Elise Falk 7 år, och Linnea Falk, 9 går första terminen på Musikteater.

– Det här är jätteroligt! Att spela teater och få nya kompisar, säger Linnea.
– Och att få stå på scen för första gången! Men jag är väldigt nervös, säger Elise.

Att börja på Roslagens kulturskola

Kursen i Musikteater riktar sig till barn och ungdomar som vill stå på scen och dansa, sjunga och spela teater.

–  För de barn och ungdomar som är sugna på att börja med Musikteater kan vi bara säga KOM! Vi börjar alltid med att leka, så man kan inte göra fel här på musikteatern. De passar alla även om man gillar att spela teater, dansa eller sjunga, säger Grainne Lönnqvist.

Även eleverna har ett medskick till de barn och ungdomar som är intresserade av att börja. Vad skulle ni säga till dem som är nyfikna på att börja på Musikteater?

– Att de aldrig ska sluta, säger Vaidurya De Alwis, 11 år
–  Bara att sätta igång! För gillar man musik är det kul, gillar man teater är det kul, det passar alla säger Eleonor Ljungh, 10 år.

För barn och ungdomar som är intresserade av att testa på Musikteater kommer det finnas möjlighet att prova på moment ur undervisningen efter föreställningens slut den 25 november.

Sök till våren 2022

Den 6 december släpps kurskatalogen för vårterminen på Kulturskolan och elever kan bland annat söka till kurserna musikproduktion och låtskrivande, dans- och teaterlek, showgruppen, dansteknik och koreografi och konstskola. Det kommer också startas upp en kurs i Musikteater för äldre elever. Nytt för 2022 är kurser i folkmusik och folkdans.

–  Vi har även kurser som vuxna kan anmäla sig till, det är nytt. Det finns bland annat klassisk sång för den som gillar att sjunga lite äldre musikaler, visor och opera. Och musikterapin är ny, säger Grainne Lönnqvist.

På frågan om eleverna vill fortsätta med Musikteater nästa termin är svaret glasklart.
– Såklart! säger Vaidurya De Alwis, 11 år.
– Ja, gud ja! svarar Linnea Delport-Källström, 12 år.

Flytt av kulturinformation

Från och med den 1 oktober har bland annat museer, hembygdsgårdar, Norrtälje konsthall och Roslagens kulturskola bytt digitalt hemvist, och hittas nu på norrtalje.se/kultur.

Musikteater på Roslagens kulturskola

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.