Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

En vecka fri från våld: Våga ställ dina frågor till Norrtälje tjejjour

23 november 2021

Under vecka 47 pågår kampanjen "En vecka fri från våld" och den uppmärksammar det viktiga förebyggande arbetet som pågår runtom i Sverige. Under hela veckan kommer vi presentera olika organisationer och verksamheter i Norrtälje kommun som jobbar med dessa frågor.

 

Träffa två av tjejerna på Norrtälje Tjejjour i filmen.

Andra dagen under veckan presenterar vi Norrtälje Tjejjour.

Norrtälje Tjejjour är en del av Norrtälje Kvinnojour Snäckan. Det är en ideell förening och har funnits sedan år 1990, men tjejjouren startade 2021.

Norrtälje tjejjour och kvinnojouren Snäckan består av 15 tjejer och kvinnor totalt som alla har en grundutbildning för kvinno- och tjejjourer och alla har tystnadsplikt. Du kan vara helt anonym när du vänder dig till tjejjouren och det förs ingen dokumentation eller några anteckningar. Alla är välkomna att kontakta Norrtälje tjejjour. De som vänder sig till tjejjouren har oftast frågor som berör sexuella trakasserier, psykisk ohälsa, frågor om kroppen, problem med sin partner eller trakasserier på nätet.

– Men alla frågor är välkomna, säger Amanda, en del av Norrtälje tjejjour.

Tjejjouren finns för dig som behöver någon som lyssnar och stöttar. Men de hjälper dig även vidare om du behöver annan hjälp. De kan hjälpa till med kontaktuppgifter till exempel skolkurator, myndigheter eller andra professioner.

– Det kan vara första gången man ens vågar prata om sitt problem, och då kan det vara skönt att få prata bakom en skärm till en början, säger Madeleine, en del av Norrtälje tjejjour.

Att som förälder våga prata

Om man är förälder eller annan viktig vuxen, kan det ibland vara svårt att upptäcka eller prata med sina ungdomar om frågor som berör detta.

– Precis som att du frågar dina barn om hur skolan varit eller vad de ätit till lunch, fråga även ”vilka har du träffat på nätet idag?” eller ”Hur är stämningen?”. Visa på intresse och försök göra dig involverad, säger Madeleine.

Något som cirkulerar mycket på nätet idag är bilder ungdomar tar på sig själv eller får från andra. Som förälder kan det då vara lätt att brusa upp och bli arg. Det finns mycket skam i det och att istället visa på lugn och förståelse, kan göra det lättare för ungdomar att våga prata om ämnet.

– Bekräfta och visa på förståelse genom att kanske säga ”jag vet att såna här typer av bilder kan finnas”, istället för att brusa upp, säger Amanda.

Att våga prata förebyggande med sina barn, både om fysisk och digital integritet är viktigt.

– Fråga frågor som handlar om ”vad är ditt val?”, ”vad är någon annans val?”, gör det till en naturlig del av dialogen, avslutar Madeleine.

Kontaktuppgifter

Du hittar kontaktuppgifter på Norrtälje Tjejjours hemsida.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.