Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

En vecka fri från våld: När problemet når polisen har det gått för långt

25 november 2021

Under vecka 47 pågår kampanjen "En vecka fri från våld" och den uppmärksammar det viktiga förebyggande arbetet som pågår runtom i Sverige. Under hela veckan kommer vi presentera olika organisationer och verksamheter i Norrtälje kommun som jobbar med dessa frågor.

I filmen berättar Jesper lite om sitt jobb och vad du som invånare kan göra.

Fjärde dagen under veckan träffar vi Jesper Emilsson som jobbar som kommunpolis i Norrtälje.

Jesper Emilsson jobbar som kommunpolis i Norrtälje kommun. Han jobbar mycket med frågor som berör våld i nära relation och säger att när det väl har kommit till polisens kännedom, då har det gått långt.

Jesper sitter i flera olika samverkansgrupper och pratar i olika forum om våld i nära relation och hur man kan arbeta förebyggande kring detta. Det finns en grupp som riktar in sig på yngre och en som riktar in sig på äldre. I dessa grupper finns aktörer från olika avdelningar inom kommunen, polisen men även andra aktörer utifrån. Tillsammans hjälps de åt att sprida information och kunskap.

– När vi får kunskap och bättre insikt i den här typen av problematik, så kan vi göra något åt det, säger Jesper

Tyvärr är det så att när den här typen av problematik har kommit till polisens kännedom, då har det gått ganska långt.

– Problemet har då gått så långt att vi inte kan förebygga längre, säger Jesper.

Därför är det viktigt med samverkansgrupper så att alla aktörer, tillsammans, tidigt kan påverka och förebygga den här typen av brott.

–Det är det som är målet med hela samverkan, säger Jesper.

Polisen har ett invånarlöfte tillsammans med kommunen och de senaste två åren har polisen haft stort fokus på våld i nära relation.

– Vi berättar för kommunen vad vi vill fokusera på framöver, och nu har vi haft mycket fokus på detta men även mycket fokus på just ungas våld i nära relation. Kommunen och polisen har även haft riktade insatser inom just det här, säger Jesper.

Vad kan jag som invånare göra om det är stökigt eller högljutt i mitt bostadshus eller område?

Det viktigaste enligt Jesper är att man måste göra någonting.

– Man måste göra någonting för att påverka situationen, ring 112 och sen är det upp till polisen att avgöra om det ska prioriteras eller inte. Då kan du släppa det, säger Jesper.

Är det något av mer oroskaraktär, så finns andra alternativ. Det finns ofta en störningsjour som man kan kontakta. Om det skulle röra sig om en situation där man är orolig för ett barn men som inte är akut, kan man göra en orosanmälan hos Socialtjänsten och det kan göras anonymt.

– Norrtälje kommun är en trygg kommun, vi har inte den typen av problematik som finns på många andra platser, men polisen kan inte heller göra allt. Alla verksamheter måste tillsammans jobba förebyggande – alla invånare är viktiga i arbetet för att skapa en trygg kommun, avslutar Jesper.

Mer information

På kommunens hemsida hittar du information om viktiga telefonnummer och kontaktuppgifter.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.