Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

En vecka fri från våld: En bred samverkan skapar förutsättningar för ökad trygghet

24 november 2021

Under vecka 47 pågår kampanjen "En vecka fri från våld" och den uppmärksammar det viktiga förebyggande arbetet som pågår runtom i Sverige. Under hela veckan kommer vi presentera olika organisationer och verksamheter i Norrtälje kommun som jobbar med dessa frågor.

Hör Anna och Jeanette berätta lite kort om deras arbete.

Tredje dagen presenterar vi Anna och Jeanette som jobbar med trygghetsfrågor och brottsförebyggande arbete i kommunen.

Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen grundar sig i samverkan. Genom att samverka brett med olika verksamheter kan förutsättningar skapas för en ökad känsla av trygghet.

Anna Glas jobbar som brottsförebyggande strateg och Jeanette Brinkmann jobbar som trygghetssamordnare i kommunen. De samverkar med Polisen, Securitas, privata företag och enskilda invånare. Detta för att skapa förutsättningar och möjligheter att skapa en så pass trygg och säker som möjligt.

Något de jobbar mycket med är trygghetsvandringar. Det kan vara ett kommunalt bolag eller en bostadsrättsförening som vill ha en trygghetsvandring, exempelvis. Då samlar Anna och Jeanette ihop människor från olika verksamheter och inspekterar.

– Det kan vara från polisen, Securitas eller från kommunala avdelningar som deltar. Då ser vi över, tillsammans, vad som behöver åtgärdas för att skapa en så pass trygg miljö som möjligt, både i närtid och längre fram, säger Anna.

Vad jag som invånare kan göra om jag upplever otrygghet

Om du känner dig hotad eller otrygg här och nu, är det viktigt att ringa 112. Men om det skulle röra sig om en otrygg plats i kommunen eller annat, så kan du anmäla detta i kommunens app ”Tyck till”. Där kan du anmäla något som heter just ”otrygga platser”. Anna och Jeanette tar emot dessa anmälningar, lägger in detta i sin lägesbild och tar upp detta med ansvarig avdelning.

– Invånare kan tycka att en tunnel är dåligt upplyst, eller kanske att det spelas för hög musik någonstans. Då återkopplar vi till ansvarig avdelning och ser över vad som kan göras, säger Anna.

Det går även bra att kontakta både Anna och Jeanette direkt. Det går att mejla eller ringa till kommunens växel och bli kopplad till någon.

Hur du som invånare kan bidra till trygghetsskapande

I Rimbo, Hallstavik och Norrtälje finns det något som heter Vuxna på byn. Detta är nattvandring för föreningar. Föreningen får även ett bidrag för att de ställer upp och därför måste man tillhöra en förening för att få gå med.

– Om man inte tillhör en förening så uppmuntrar vi gärna till att du som vuxen är ute och rör dig på våra gator privat, men det här konceptet vänder sig till föreningar för att vi ska kunna ge ett bidrag, säger Jeanette.

Kontakt

Anna Glas - Brottsförebyggande strateg

anna.glas@norrtalje.se

Jeanette Brinkmann - Trygghetssamordnare

jeanette.brinkmann@norrtalje.se

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.