Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

400-årsfesten startar med lasershow

29 oktober 2021

2022 är det 400 år sedan dåvarande kung Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsprivilegier. Festen inleds redan på nyårsaftonen då jubileumsåret startar.

Bild på en lasershow.

Hur såg Norrtälje ut och hur levde man för 400 år sedan? Hur gick det till när staden blev till? Det är frågor som kommer att besvaras på många olika sätt under jubileumsåret 2022.

Firandet startar redan då nyårsaftonen övergår till nyårsdagen och jubileumsåret officiellt har vaknat. Med en rejäl lasershow vill kommunens projektledare Tomas Johansson se till att invånare och besökare verkligen kommer in i rätt festkänsla redan den 1 januari.

– Det kommer att bli en minnesvärd nyårsafton och en start på firandet som slår an tonen för det år vi då har framför oss. Stadens 400-årsfirande kommer att synas och upplevas i stort och smått under hela året, säger han.

Genom samarbete med både företag, föreningar och kulturaktörer kommer ett brett program att rullas ut under året. Några extra festliga tillfällen kan redan nu noteras: den 29 mars (det datum då staden officiellt föddes 400 år tidigare) samt den 30 juli.

Men jubileumsåret kommer att fyllas med mycket mer än bara fester. Fokus ligger såklart på att sätta firandet i sitt rätta sammanhang, det vill säga vad som hände när staden fick sina nycklar.

En filmserie kommer att lyfta fram händelserna, och sätta stadens utveckling i ett nytt ljus. Under jubileumsåret kommer även en ny bok lyfta fram historien, och i Zettersténska villan, vid Faktoriparken, kommer det att finnas en utställning om Norrtälje stad och dess utveckling.

– Det är spännande att vara med och planera alla evenemang som ska rama in historien om Norrtälje stads födelse, eller Norra Telje, som staden hette då. All programverksamhet som vi på Norrtälje museer gör nästa år kommer att ha någon slags anknytning till 400-årsjubileet, säger museiintendent Emilia Ekeblad.

Inför starten på jubileumsåret kommer du att kunna ta del av mer information här på norrtalje.se.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.